Lanserer gratis Windows-konkurrent

Det amerikanske programvareselskapet Desktop.com lanserer et web-basert skjermmiljø som skal danke ut Windows. En av fordelene er prislappen: kroner 0.

Det amerikanske programvareselskapet Desktop.com lanserer et web-basert skjermmiljø som skal danke ut Windows. En av fordelene er prislappen: kroner 0.

Internett har lenge lovet å bli en konkurrent til Windows, men først nå kan denne konkurransen bli reell. I et kappløp om å servere stadig ny programvare over Internett, har det amerikanske selskapet Desktop.com tatt skrittet helt ut. Senere i dag lanserer selskapet en tjeneste som gir deg et nytt alternativ til Windows, skriver Wall Street Journal.

Dermed vil man kunne få et nytt grafisk grensesnitt på både forskjellige typer vanlige datamaskiner og andre enklere internett-bokser som mangler dette i dag. Sammen med grensesnittet følger det med en rekke type programmer, blant annet tekstbehandling og spill.

Flere leverandører, blant annet nå Sun-eide Star Division, tilbyr allerede nytteprogrammer som kan kjøres over Internett. Andre tjenester tilbyr økonomiprogramvare (Oracle), avtalebok (Visto) eller fax og telefonsvarer (Telepost) (se tidligere saker under).

For å bruke Desktop.com-tjenesten må du laste ned et programbit, men både oppsett, personlige data og filer du lager blir lagret hos desktop.com. Dette gir to fordeler over dagens PC-modell. Fungerer tjenesten som lovet med en rimelig hastighet, åpner den enorme muligheter for kabeltv-bokser som i dag mangler både et brukermiljø, programvare og lagringsplass for filer.

I tillegg vil PC-brukere kunne få tilgang til sine filer fra Desktop.com uansett hvor de jobber fra. Det eneste tjenesten krever er en Internett-tilkobling og en nyere Internett-klient.

I tillegg til noen enkle nytteprogrammer, vil tjenesten også tilby et program for å sortere Internett-nyheter og følge aksjerkurser. Håpet er at mange andre utviklere skal kaste seg over muligheten til å lage programmer for Desktop.com-tjenesten. Det er ikke kjent i hva slags dataspråk programmer for Desktop.com-systemet skrives i.

Tjenesten skal som svært mange andre Internett-tilbud være gratis. Meningen er at Desktop.com skal tjene penger på å servere annonser og betalte lenker i det grafiske brukergrensesnittet.

Desktop.com utfordrer dermed ikke bare mektige Bill Gates, men også selskaper som Apple. For å takle disse utfordringene har selskapet skaffet seg flere store og kjente investorer. Mitch Kapor, grunnleggeren av Lotus og tre kjente amerikanske venture-fond har skutt inn penger. Et av dem er Sequoia, fondet som hjalp til å starte blant annet Cisco, Oracle,Yahoo og Apple.

Også en annen utfordrer står klar, men MyWebOS.com har ikke satt noen dato for lanseringen.

Til toppen