BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lanserer HTML5-video i 3D

Firefox først med pluginsfri støtte for 3D-video på YouTube.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mai 2011 - 14:02

3D-videoer på YouTube er ikke noe nytt, men i går kunngjorde nettstedet, sammen med Mozilla og Nvidia, at det nå er mulig å se stereoskopiske 3D-videoer direkte i nettleseren.

Riktignok er det foreløpig bare Firefox 4 som støtter dette, og det kreves i tillegg at man har en grafikkløsning fra Nvidia.

Mens videovisningen på YouTube i utgangspunktet er basert på Adobes Flash-teknologi, har det Google-eide videonettstedet i flere par år eksperimentert med nesten rene HTML-løsninger for visning av video. Etter lanseringen av videoformatet WebM i fjor, har stadig mer YouTube-innhold blitt gjort tilgjengelig i dette formatet. Dette inkluderer alle nye videoer som lastes opp.

3D-videoene på YouTube har så langt vært bare vært tilgjengelig gjennom en Flash-basert avspiller. Nå er avspillingen på noen områder blitt mulig med mer åpne løsninger, slik som HTML5 og WebM, men begrenses samtidig av spesielle maskinvarekrav, siden det må benyttes grafikkort som støtter Nvidias 3D Vision-teknologi.

Det er derimot grunn til å tro at Firefox 4 bare er den første i rekken av nettleserne som støtter teknologien. Chris Blizzard i Mozilla skriver her at han håper også andre nettleserleverandører vil komme etter og lansere støtte for 3D HTML5-video.

– Firefox med 3D Vision skaper en overveldende og polert 3D-videoopplevelse ved å bruke HTML5-video basert på åpne standarder. 3D Vision fra Nvidia er et flott eksempel på de rike og innovative opplevelsene som bygges på toppen av farten og grafikkytelsen som Firefox tilbyr weben, sier Jay Sullivan, produktsjef for Firefox hos Mozilla, i en pressemelding.

Brukere med det rette utstyret kan finnes de nye 3D-videoene i YouTube ved å søke etter «yt3d-taggen». Nærmere 7000 videoer er tilgjengelige.

På denne siden kan brukerne velge mellom ulike avspillingsmodi for 3D-avspillingen.

En ulempene med 3D HTML5-videoene på YouTube er at de er langt vanskeligere å integrere på eksterne websider enn de vanlige YouTube-videoene. Nvidia tilbyr er oppskrift på hvordan dette kan gjøres på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.