TELEKOM

Lanserer IPv6 for alle kundene

Også privatkundene til Powertech skal få moderne IP-adresser.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. nov. 2011 - 07:39

De fleste norske Internett-leverandører har planer om å tilby kunder støtte for IPv6. Dette er en nyere versjon av Internett-protokollen som benyttes i dag, IPv4. Hovedgrunnen til å gå over til IPv6, er knappheten IPv4-adresser. Det sentrale forrådet er tomt, og de regionale har bare et begrenset antall igjen.

Det har blitt arrangert flere seminarer og konferanser om IPv6 i Norge det siste året. Denne uken gikk IKT Norges IPv6-konferanse i Stavanger av stabelen. Der overrasket Internett-leverandøren Powertech trolig mange ved å kunngjøre at selskapet nå er klare til å tilby IPv6 til samtlige kunder, som et supplement til IPv4.

Powertech har på eksperimentell basis tilbudt IPv6 til enkeltkunder helt siden 1997. Nå er IPv6-støtten rullet ut i hele nettet til selskapet, som tilbyr Internett-aksess via både fiber og DSL.

– Nå føler vi at det er mulig å gjøre dette. Samtidig er vi nødt til å komme i gang med IPv6 her i landet, sier Ola Thoresen i Powertech, til digi.no. Han sier likevel at Norge ligger bedre an enn mange andre land, men synes at kundene i liten grad har prioritert å teste ut og få på plass IPv6.

Etter det Thoresen kjenner til, er det bare Broadnet i Norge som tilbyr noe lignende. Men også Lynet Internett gjør dette.

Noe av årsaken til dette kan være at det foreløpig ikke er særlig mye innhold på Internett som kun er tilgjengelig via IPv6. Det er likevel liten tvil om at det kan bli tilfellet om relativt kort tid. Ifølge Thoresen er alle tjenestene Powertech tilbyr, har vært tilgjengelige via IPv6 i flere år. Selskapet har også laget en småfrekk «killer app», som kanskje kan lokke noen flere til å ta i bruk IPv6.

Thoresen forteller selskapet vil gå aktivt ut mot kundene for å få dem til å ta i bruk det nye tilbudet, og håper at mange vil ha kommet over på «dual stack», som kombinasjonen av IPv4 og IPv6 kalles, innen utgangen av året.

– Allerede har ganske mange tatt kontakt, forteller Thoresen.

Han forklarer at en del eksisterende kunder vil få IPv6 helt uten videre, mens en del kunder må få hjelp med konfigurering av for eksempel brannmurer.

– De fleste kunder har moderne nok utstyr, men noen må få nytt utstyr eller omkonfigurert det eksisterende.

Powertech skal ikke ta ekstra betalt for IPv6-støtten. Fra starten av vil kundene dynamiske IPv6-adresser, men selskapet har ifølge Thoresen ikke noen planer om å ta betalt for faste adresser fra kunder som etter hver ber om dette.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.