BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lanserer Linux-PC til 1.500 kroner

PC-prisene synes å være i fritt fall i USA. Nå lover en allianse å lansere Pia, en enkel PC med Linux til kun 1.500 kroner.

Einar Ryvarden
7. juli 1999 - 11:02

Etter hvert som PC-komponentprisene faller, står Microsoft i fare for å miste store markedsandeler. En rekke leverandører arbeider nå med PC-er eller internettmaskiner til to-tre hundre dollar som de enten skal selge alene eller sammen med Internett-tilgang. For disse leverandørene blir en 80-dollars lisens for Windows uforholdsmessig dyrt.

Ideen om å bruke Linux er ikke ny, men Ebiz er det første selskap som lover å lansere så billige datamaskiner med gratis-operativsystemet. Paradoksalt egner trolig Linux seg bedre til svært enkle internettbokser enn tradisjonelle PC-er. Ebiz selger både PC og servere med Linux fra før.

For Linux brukes i dag primært som et server-operativsystem. Mange brukere som er vant til Office og et stort utvalg vanlig programvare vil derfor takke nei til Linux. Men Pia, som den nye 199 dollar dyre maskinen fra Ebiz heter, er ingen vanlig PC. Boksen skal først og fremst selges gjennom internettleverandører med en web-klient. Brukerne vil derfor ikke se noe særlig til Linux.

Pia står for Personal Internet Application, og er en internett-boks som minner om WebTV og norske PCTVnet. Til tross for den lave prisen vil maskinen få en AMD Pentium klasse-prosessor, en harddisk på 2,1 GB og 32 MB minne. Fordi maskinene i mange tilfeller skal brukes sammen med en TV, inkluderer ikke 199 dollar en skjerm.

Ebiz innrømmer at med en prislapp på 199 dollar vil selskapet tape penger på boksen, men håper at PR-effekten og fremtidige oppgraderinger skal få regnestykket til å gå opp.

Ebiz har allerede signert en rekke salgsavtaler for Pia. Veteranen Prodigy er en en av 50 mindre internettleverandører som skal selge boksene sammen med tilgang.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.