Lanserer norske Creative Commons-lisenser

Fra i dag er det mulig å si «Some rights reserved» istedenfor «All rights reserved» på norsk.

Lanserer norske Creative Commons-lisenser

Fra i dag er det mulig å si «Some rights reserved» istedenfor «All rights reserved» på norsk.

Creative Commons er en ideell organisasjon som ble stiftet i 2001.

De har laget flere alternative lisenser som gir artister og andre skapere av opphavsbeskyttet materiale å dele ut sine verk med «Some rights reserved» istedenfor den mer vanlige «All rights reserved». Sistnevnte er i praksis standard for alle åndsverk.

Creative Commons er en motreaksjon til det mange mener er et altfor rigid regelverk rundt opphavsrett.Istedenfor å fjerne opphavsretten helt, gir disse lisensene opphavsmennene muligheten til en litt mer fleksibel begrensning på hva de tilater andre å gjøre med det de har skapt.

Det har for eksempel blitt ganske utbredt å tilate fri deling så lenge det er til ikke-kommersiell bruk. Det gir for eksempel amatørfotografer muligheten til å la privatpersoner bruke bildene deres vederlagsfritt så lenge de ikke tjener penger på det, og så lenge de krediterer fotografen. Så kan de likevel tjene penger på å selge rettighetene til en kommersiell aktør.

På tross av at organisasjonen har holdt på lenge, har lisensene til nå ikke vært tilgjengelig på norsk. Det blir det en forandring på i dag.

På en pressekonferanse på Høgskolen i Oslo skal den norske arbeidsgruppen i Creative Commons Norge lansere Creative Commons-lisenser som er tilpasset norsk språk, lovgivning og rettspraksis.

Her kan åndsverkseiere gå for å bruke en standardisert Creative Commons-lisens på norsk.

Totalt er det snakk om seks lisenstyper:

digi.no vil være tilstede på pressekonferansen og komme tilbake med mer om de norske Creative Commons-lisensene.

Til toppen