Lanserer råbillig SMS og utenlandsmobil

Norske Vyke kutter taksten på utenlandsmobil ned til en tidel, og gir innenlands SMS til 20 øre.

Norske Vyke kutter taksten på utenlandsmobil ned til en tidel, og gir innenlands SMS til 20 øre.

Det norske teleselskapet Maskina er i ferd med å lansere en svært spennende tjeneste, som tydelig viser hvordan de høyest prisede delene av telesektoren er modne for fall. Deres tjeneste Vyke bruker vanlig teleteknologi, med samme kvalitet, men til lavere kostnad.

digi.no har testet alle Vyke- tjenestene. Med unntak av noen barnesykdommer er inntrykket så langt veldig positivt. Det er litt klønete å finne frem på nettsiden, men når alt er installert, er alt like enkelt som vanlig SMS og telefoni.

Phonzo fikk nylig mye oppmerksomhet for sin nett-telefon. Vyke-tjenesten til Maskina har det samme som Phonzo, bare mye mer. Kvaliteten i testen er også noe bedre.

Den mest spennende tjenesten er Vyke Mobil. Den kan både kutte SMS-kostnadene drastisk, og fjerne frykten for dyr mobiltelefoni i utlandet.

En SMS med Vyke koster 20 øre. Utenlandssamtaler kuttes dramatisk, i noen tilfeller til under en tiendedel.

– På sikt er målet å ta løsningene bort fra det vanlige telenettet og over på WLAN-løsninger og andre nett der folk måtte være. Dette er et marked helt i startgropa, der vi håper å ta en del, sier gründer og administrerende direktør Kjetil Bøhn.

Fra før av finnes det javatjenester som leverer meldinger fra mobil til andre mobiler med samme javaprogram, til en brøkdel av kostnaden mobiloperatørene krever for SMS.

– Det fungerer dårlig fordi alle da må laste den ned programmet. Disse programmene gir heller ikke beskjed når meldinger mottas, slik som når man mottar SMS, sier Bøhn.

Disse tjenestene er altså begrenset til brukere som har programmet installert på telefonen, og de krever gjerne at også mottakeren skal være online på GPRS eller et bedre nett.

Det smarte med Vyke er at det kun er avsenderen som trenger å laste ned et lite javaprogram. Dette programmet sender SMS-en til Vyke-serveren, via GPRS, som så omgjør det til en ordinær SMS. Dermed kan man motta meldingen på alle telefoner og alle steder der man ellers kan motta SMS. Forskjellen er at man kun betaler for å få levert meldingen, et par øre i GPRS-trafikk og litt til Vyke. Man slipper å betale hele taksten for SMS-produksjon til mobilselskapene.

Det andre smarte trikset gjelder mobiltelefoni i utlandet. Dette er i dag så dyrt at EU-kommisjonen er i ferd med å granske om prisene er urimelig høye. I våre naboland er prisen rundt fem kroner i minuttet, utenfor Europa kan den passere 20 kroner.

Med Vyke taster man inn nummeret man vil ringe i samme javaprogram som man sender SMS. Så setter Vyke opp en samtale der man ikke betaler utenlandstakst, men bare termineringstakst i landet man ringer fra og til.

Dette vil vanligvis være langt billigere når man er i utlandet, selv om det ikke er noe billigere i Norge, sier Bøhn. Samtalen går dessuten over det vanlige mobilnettet. Det er ikke snakk om noen mobil IP-telefoni, som ville gitt langt dårligere kvalitet med dagens mobilnett.

2,2 kroner koster det å ringe fra Mexico og hjem til Norge med Vyke. Telenors pris for samme samtale er over ti ganger så høy, mellom 22,6 og 30, avhengig av hvilket nett man er på.

Andre priseksempler kan man hente ut ved et par klikk. Fra Namibia til Russland koster det 1,50 kroner.

Det bør også bemerkes Vyke har en svært oversiktlig prisfunksjon, som gir deg full oversikt over hvor mye det koster å ringe fra et hvilken som helst land til et annet. Til sammenlikning har Netcom meget dårlig informasjon om dette, og Telenors informasjon er dårlig presentert. Når Vyke kan presentere disse prisene så mye bedre allerede ved lansering, må det sies å være pinlig for våre to mobilnetteiere.

Det som skjer når man ringer med Vyke, er at deres server får beskjed om hvem som vil ringe hvem, og ringer begge, først brukeren. Vyke og Maskina har avtaler med flere store internasjonale teleleverandører som tar seg av transporten mellom landene og Vykes tjenesteservere i USA. Dermed slipper de unna mobiloperatørenes utenlandstakster.

I vår test ble samtalen satt opp like raskt som en vanlig mobilsamtale, og lyden var også like god.

Vel å merke kan man kun bruke Vyke til å ringe ut. Hvis man bli oppringt mens man er på reise, har man valget mellom å ringe tilbake med Vyke eller betale vanlige takster.

De som ikke har mobiltelefoner med Java kan sette opp slike samtaler via SMS.

Ellers tilbyr Vyke-tjenesten også PC-basert telefoni, slik som Skype Out og Phonzo. Med dette kan man ringe fra PC-en til hvor som helst i verden for lokaltakster.

– Jeg tar av meg hatten for det Skype har klart markedsmessig, men jeg tror vi har bedre kvalitet på ringingen enn dem, sier Bøhn.

Vår ene test av denne tjenesten tyder på at han kan ha rett.

Den siste tjenesten er at man kan sette opp samtaler fra Vykes hjemmeside. Etter å ha logget inn på kontoen kan man sette opp nummeret på en fasttelefon man sitter på, samt hvem man vil ringe til. Så skal Vyke ringe ditt nummer først og så det andre. Dette skal gi lokaltakster på samtalen.

Denne tjenesten ga en feilmelding under vår test.

En stor fordel for brukere av denne tjenesten er at alle disse tjenestene betales på samme konto, som betjenes fra selskapets nettside. Man trenger ikke å sett opp flere kontoer eller betale for samtalene lokalt der man ringer fra. Alt belastes Vyke-kontoen.

Til toppen