BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lanserer raskere og smartere Google Docs

Utnytter ny funksjonalitet i nettleserne.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. apr. 2010 - 08:31

Google har utstyrt selskapets dokument- og samarbeidstjeneste, Google Docs/Google Dokumenter, med en ny kodebase som skal utgjøre fundamentet for den videre utviklingen av tjenesten. Kodebasen skal bidra til at tjenesten oppleves raskere og åpner dessuten for funksjonalitet som tidligere ikke har vært mulig. Kodebasen skal dessuten gjøre det enklere og raskere for Google å utvikle nye funksjoner.

Mye skal være basert på at nettlesere får stadig bedre støtte for HTML5-teknologier og at JavaScript-ytelsen til de fleste nettleserne forbedres jevnlig.

Ifølge Google betyr dette for brukerne at store regneark skal kunne behandles i nettleseren med omtrent samme ytelse som systemspesifikke applikasjoner.

I tekstbehandleren har Google lagt til funksjonalitet som marglinjal, bedre punktlister og nummererte lister, samt enklere plassering av bilder.

I regnearkene finnes det nå et felt for redigering av formler, autokomplettering av celler, dra-og-slipp-kolonner, enklere navigasjon mellom ulike regneark og annen funksjonalitet som krever en relativt ny nettleser. I praksis betyr dette at Internet Explorer 6 ikke lenger støttes.

Importfunksjonene skal være forbedret, slik at det skal være enklere å laste opp filer fra brukeren pc og opp i nettskyen. Dessuten loves det at dokumentene vil beholde sin struktur med større nøyaktighet.

Samarbeidsmulighetene forbedres også. Det skal nå være mulig for så mange som 50 mennesker å jobbe samme på samme tid, og i dokumentene har Google tatt i bruk funksjonalitet hentet fra Google Wave, slik at man kan umiddelbart skal se endringene de gjør i dokumentene, tegn for tegn.

Google Docs har også fått et nytt, separat tegnverktøy, hvor brukerne kan samarbeide om blant annet å lage diagrammer og annen forretningsgrafikk.

Mye av den nye funksjonaliteten er nok likevel på betastadiet, noe som i praksis betyr at den ikke er tilgjengelig for brukerne før de har gått inn i innstillingene til Google Docs og krysset av for at man ønsker å bruke den nye versjonen.

Innstillinger for å bruke den nye versjonen av Google Docs.
Innstillinger for å bruke den nye versjonen av Google Docs.

Google melder også om at de nye redigeringsverktøyene ikke er kompatible med offline-funksjonaliteten i Gears-pluginen. Google planlegger å fase ut Gears og vil ta i bruk offline-funksjonaliteten som er en del av HTML5-spesifikasjonen i stedet. Men dette arbeidet er ennå ikke fullført.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.