Lanserer Skype for mobil

Norske IPdrum lanserer mobiltelefoni over Skype i morgen. Vi har testet det.

Norske IPdrum lanserer mobiltelefoni over Skype i morgen. Vi har testet det.

Skype-hypen går fremdeles for full maskin, og på bølgen rir IPdrum, et norsk selskap som ved et par grep vil gi kundene gratis mobiltelefoni. Eller i hvert fall veldig billig, til Skype-priser.

Trikset krever imidlertid litt mer innsats enn vanlig mobiltelefoni. For det første må man ha en ekstra mobil, med eget abonnement.

– De fleste av oss har jo en gammel mobil eller to i skuffen, sier leder Kjetil B. Mathiasen.

Denne mobilen må videre ligge fast oppkoblet til en PC med bredbåndstilkobling og Skype. IPdrums produkt er kabelen som kobler mobilen til PC-en, samt programvaren som hjelper den å bruke Skype.

Dette systemet gjør at den oppkoblede mobilen blir i stand til å sende samtalen videre ut på Skype-nettverket, og ringe andre Skype-brukere gratis, eller vennlige telefoner til Skype-priser.

Systemet blir imidlertid først gratis hvis man kan ringe gratis til den mobilen som er koblet til PC-en. Dette finnes det mange abonnementer som gir i mange land. Blant annet gir mobilselskapet 3 gratis samtaler til alle mobiler i selskapets nett.

Tidligere er det bare bedriftskunder som har kunnet få gratis mobilsamtaler mellom bedriftens mobiler. Men nå lanserer Netcom denne muligheten for familier også.

    Les også:

Opptil seks personer i samme familie kan ringe gratis til hverandre. Hvis fem av dem spleiser på det siste abonnementet, vil de kunne ta de dyre utenlandssamtalene over en felles IPdrum-basert Skype-linje.

For slik systemet ser ut i dag, vil det neppe brukes til alle samtaler. Til det er blant annet oppkoblingstiden for lang. Ved demonstrasjonen digi.no fikk, var det en del problemer, så det var vanskelig å bestemme oppkoblingstiden nøyaktig, men det er minst snakk om 15-20 sekunder før det ringer i andre enden.

Men blir ikke lydkvaliteten dårligere når den må gå gjennom forvrengning både på Skype og GSM?

– Lydkvaliteten på Skype er mye bedre enn GSM, sier Mathisen.

Det stemte godt at lydkvaliteten var meget bra da vi ringte en annen Skype-bruker på IPdrums kontor, men denne samtalen kan ha vært rutet meget lokalt. En skikkelig test må gjøres i et mindre kontrollerbart miljø.

Da vi ba vill prøve å ringe en annen mobiltelefon, var Mathisen kjapp til å advare mot at SkypeOut kan være dårlig. SkypeOut er en betalingstjeneste på Skype, som gjør at man kan ringe telefoner og mobiler i tradisjonelle telefonnettverk.

Lydkvaliteten var da også betraktelig dårligere. Selv om den framdeles var brukbar var det en del mer forvrengt enn vanlig GSM.

Brukervennligheten kan det nok også jobbes litt med, for Mathisen slet litt med å taste inn de riktige kodene. Systemet går ut på at man først tastet inn telefonnummeret til IPdrum-mobilen, så navnet på den Skype-brukeren man skal ringe, ved hjelp av en T9-liknende ordlistefunksjon der tall representerer bokstaver. Innimellom må det legges inn «p»-er som gir pauser, som systemet trenger.

Systemet kan også brukes til å unngå høye roaming-priser i utlandet. Ved hjelp av en SMS-melding, kan man få systemet til å ringe opp brukeren samt ønsket samtalepartner. Dermed unngår man de skyhøye roaming-prisene mobilselskapene er kjent for. Man betaler bare prisen for to SkypeOut-samtaler. Det blir spennende å se hvordan dette slår ut på kvaliteten.

Det er også teoretisk mulig å ringe gratis mellom to mobiler med dette systemet. Det forutsetter at begge parter er IPdrum-brukere og er oppkoblet. Mathisen håper dette vil få brukere til å rekruttere sine venner som brukere.

IPdrum vil selge sine kabler for 70 dollar stykket. Mathisen forteller om enorm internasjonal oppmerksomhet og at kablene vil distribueres på alle kontinenter.

Etter planen skal IPdrum etter hvert også lanseres på andre plattformer. Microsoft er i ferd med å gjøre nye grep innen IP-telefoni, og Google har lansert sin Google Talk-tjeneste.

Til toppen