Lanserer «YouTube for bedriftsmarkedet»

Google gjør det mulig å dele videoen fra julebordet, uten at den blir offentlig tilgjengelig.

Google Apps for Business gir bedrifter intern YouTube-tjeneste.
Google Apps for Business gir bedrifter intern YouTube-tjeneste.

Google gjør det mulig å dele videoen fra julebordet, uten at den blir offentlig tilgjengelig.

Google er mest kjent for å være et søkeselskap som tjener borparten av sine penger på salg av nettannonser.

Selskapet er imidlertid mye mer, og jobber seg blant annet opp som leverandør av nettbasert programvare til bedriftsmarkedet.

Google Apps er en samlepakke med tjenester som bedrifter kan abonnere på for 50 dollar i året per bruker. Blant tjenestene finnes blant annet nettbasert tekstbehandler, regneark, presentasjonsfremviser og flere andre løsninger.

Nå legger Google til en ny tjeneste som De kaller Google Video for Business. Det er i praksis en YouTube-kopi beregnet på intern bruk i bedriftsmarkedet.

Tanken er å gjøre det like lett for ansatte å legge ut egne og andres videoer uten at de blir tilgjengelig for andre på utsiden av bedriften.

Det er heller ikke slik at hvem som helst i bedriften får tilgang. Bare de som har fått en invitasjon fra brukeren som lastet den opp får tilgang, og slike invitasjoner kan bare sendes ut til brukere med en gyldig firmaaddresse.

En av årsaken til denne begrensningen skyldes trolig frykten for spredning av piratkopiert innhold. Dersom Google hadde åpnet for deling av innhold på tvers av bedrifter og med andre privatpersoner, ville de i praksis laget et lukket piratnettverk.

I mange situasjoner kan det være interessant å dele videoinnhold med hele eller deler av firmaet man jobber i. En video fra avdelingens julebord kan være artig, men bør kanskje ikke deles med alle. Mer jobbrelaterte eksempler kan være utkast til reklamefilmer som ikke er klare og interne kursvideoer.

Google Video for Business kommer også med en form for bokmerkingsfunksjonalitet. Alle videoer som lastes opp vil automatisk bli analysert, og delt opp i scener med markører for når de starter, slik at det skal bli enklere å henvise til et viktig moment når man sender et tips per epost.

Selv om tilgangen er begrenset, er det fortsatt mulig å legge ut videoen i dokumenter og på eksterne nettsider. Den vil imidlertid bare vises hvis brukeren samtidig er pålogget med tilgang til videoen.

Google vil også tilgjengeliggjøre denne tjenesten for utdanningsinstitusjoner som bruker Google Apps Education Edition.

Video brukes ofte i undervisningssammenheng, men det kan være dyrt og komplisert å sette opp en infrastruktur som fungerer tilfredsstillende for lærer og studenter. Google har mye erfaring i å drifte store serverparker, og med YouTube har de også fått på plass en solid plattform som trolig vil tåle alt hva bedrifter eller studenter vil finne på å laste opp av videoer.

Her kan du lese mer om Google Video for Business, samt se introduksjonsvideoer.

Til toppen