BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lanserte en raskere og mer effektiv lomme-PC

Samsung tror på langsiktighet og satser fortsatt på å levere nye produkter i kategorien UMPC.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mai 2007 - 14:20

Samsung lanserte denne uken det første produktet i en ny generasjon av selskapets UMPC-familie (Ultra-Mobile PC). Det nye produktet, Q1 Ultra, skal løse en del av de utfordringene som har ført til at produktkategorien Intel og Microsoft lanserte for omtrent et år siden, ikke har blitt noen stor hit. Den kanskje viktigste utfordringen - den høye prisen - er dog fortsatt til stede.

Samsung lover at batteritiden nå skal være forbedret, sammen med ytelsen. Ved vanlig bruk skal enheten kunne benyttes kontinuerlig i minst 4,5 timer uten behov for ladning. Batteritiden er blitt forbedret delvis på grunn av mer kompakt batteriteknologi.

Enheten vil leveres med en Intel-prosessor i A100-serien klokket til 600 eller 800 MHz, 1 GB DDR2-minne, 60 GB harddisk og støtte for WLAN og Bluetooth 2.0. Støtte for mobilteknologien HSDPA, som er under utrulling i Norge for tiden, er derimot fabrikkmontert ekstrautstyr.

Samsungs nye UMPC leveres med en LCD-basert berøringsskjerm på sju tommer med LED-belysning. Den har en oppløsning på 1024 x 600 piksler og en lysstyrke på 300 nits. Den er også utstyrt med fingeravtrykkleser, et delt QWERTY-tastatur (på hver side av skjermen) med brukerdefinerte funksjonstaster og mus. Vekten er omtrent 700 gram.

    Les også:

Maskinen leveres med Windows XP eller Vista som operativsystem, men støtter også AVS Now Instant-On, slik at brukeres kan spille av mange typer mediefiler uten å måtte starte opp Windows.

Prisen starter i USA på 799 dollar, nærmere 5000 kroner pluss norske avgifter. Dette er stadig dobbelt så mye som det analysebyrået Gartner mener er nødvendig for å være attraktiv for et massemarked. Gartner mener dessuten at batteritiden må opp i åtte timer før salget virkelig vil ta av. Det kan gå flere år før dette kan tilbys, selv om Intel har planene klare.

Som tilleggsutstyr vil Samsung blant annet tilby GPS-mottaker, en dokkstasjon med blant annet USB-porter, kraftigere batterier og DVD-brenner.

Det er ukjent om Q1 Ultra vil tilbys i Norge, men enkelte norske forhandlere kan tilby flere Samsungs tidligere UMPC-modeller.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.