FORBRUKERTEKNOLOGI

Lanserte første Firefox for mobil

Synkronisering med pc-utgaven nå på plass. Her er er det videre planene.

Weave gjør det mulig å synkronisere brukerdata mellom Firefox på pc-en og Firefox på mobilen.
Weave gjør det mulig å synkronisere brukerdata mellom Firefox på pc-en og Firefox på mobilen. Bilde: Mozilla Labs
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. feb. 2010 - 09:59

Mozilla lanserte fredag Firefox for Maemo, den første utgaven av selskapet nettleser for mobiltelefoner og andre håndholdte enheter.

Denne første utgaven av Firefox for mobilen er i utgangspunktet kun beregnet for bruk på Nokias N900-enhet, som er utstyrt med selskapets Linux-baserte Maemo 5-plattform. Men den skal også kjøres på Nokia N810 og N800, men dette anbefales ikke.

Mozilla har med denne utgaven forsøkt å flytte mye av funksjonaliteten fra den vanlige Firefox-utgaven over på enheter med liten skjerm. Dette betyr at funksjonalitet som faner, avansert adressefelt, nettlesertillegg og posisjonsbevissthet.

Mozilla kommer selv med en sterk anbefaling om at brukerne installerer tillegg YouTube Enabler, som er nødvendig for å se videoer fra YouTube på mobilen. I utgangspunktet er nemlig støtten for Flash Player og andre plugins deaktivert i mobilversjonen av Firefox. Dette er knyttet til ytelsesproblematikk på en del nettsteder, men YouTube er ikke blant disse. Derfor aktiverer dette tillegget Flash-støtten når brukeren besøker nettopp YouTube.

Under skallet er Firefox for mobilen basert på presentasjonsmotoren Gecko 1.9.2, den samme motoren som finnes i Firefox 3.6. Men i mobilutgaven skal motoren være optimalisert for mer begrensede ressurser.

Firefox for Maemo kan lastes ned fra denne siden, som er tilpasset mobiler.

Mozilla planlegger å tilby Firefox til flere andre mobilplattformer også. I denne oversikten fortelles det at Firefox for Windows Mobile er tilgjengelig i en alfa 3-versjon. Denne krever dog enheter med minst 128 megabyte med RAM.

En Android-versjon er under utvikling, men dette prosjektet har foreløpig ikke kommet særlig langt.

Det planlegges ingen Firefox-utgave til iPhone, BlackBerry, Symbian eller enklere mobiler.

Samtidig med at Mozilla lanserte Firefox for Maemo, valgte Mozilla Labs å lansere Weave. Dette er et nettlesertillegg til både desktop- og mobilutgavene av Firefox, som gjør det mulig å synkronisere nettleserens brukerdata mellom ulike enheter.

Weave gjør det mulig å synkronisere brukerdata mellom Firefox på pc-en og Firefox på mobilen. <i>Bilde: Mozilla Labs</i>
Weave gjør det mulig å synkronisere brukerdata mellom Firefox på pc-en og Firefox på mobilen. Bilde: Mozilla Labs

Det finnes fra før nettlesertillegg til Firefox som synkroniserer bokmerker og brukerpassord med Firefox og andre nettlesere på andre maskiner, blant annet Xmarks, men Weave skal i tillegg kunne synkronisere surfehistorikken og de åpne fanene.

Det betyr at man kan fortsette arbeidet på en annen maskin eller mobilen, uten å måtte åpne sidene på nytt manuelt.

Alle dataene som utveksles med Weave er krypterte.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.