Lanserte kjapp konfigurerbar prosessor

Toshiba hevder å ha satt klokkehastighetsrekord med selskapets nye, konfigurerbare prosessorkjerne.

Toshiba hevder å ha satt klokkehastighetsrekord med selskapets nye, konfigurerbare prosessorkjerne.

Toshiba annonserte denne uken at selskapet har utviklet en ny prosessorkjerne, MeP-h1, som ifølge selskapet er den første konfigurerbare prosessorer med en klokkehastighet på 1 GHz. Prosessoren er basert på selskapets "Media embedded Processor"-arkitektur (MeP), som er beregnet for digitale konsumentprodukter og andre system-on-chip med høy ytelse. Arkitekturen gjør det mulig for systemdesignere å skreddersy prosessorer på designstadiet. Blant annet kan designeren legge til egenkomponerte instruksjoner for å tilfredsstille applikasjonskrav.

Toshiba har økt klokkehastigheten i prosessorkjernen ved å øke antallet pipelinetrinn fra fem til ni. Kjernen har også fått en egen bufferkrets som reorganiserer og forkorter ventetiden for instruksjoner tilpasset av brukeren. Den er forøvrig en 32-bits RISC-prosessor.

Implementeringen av kjernen er produsert med 65 nanometers prosessteknologi. Også dette har bidratt til den økte klokkehastigheten. Men prosessoren skal også kunne produseres med blant annet 90 nanometers teknologi.

Toshiba skriver i pressemeldingen at markedet for digitalt utstyr med støtte for video, bilder, lyd og kommunikasjon er i rask vekst, noe som også har ført til større etterspørsel etter prosessorer som både kan konfigureres for å tilpasses det enkelte system, samt behandle data raskt.

Til toppen