Lanserte ny Windows CE for integrering

Lanserte ny Windows CE for integrering

Microsoft lanserte i går en Windows Embedde CE 6, hvor kildekoden til hele kjernen kan endres.

Microsoft annonserte i går at selskapets Windows Embedded CE 6.0 nå er tilgjengelig. Dette er et operativsystem som ifølge selskapet kan benyttes i både industriautomater, konsumentelektronikk og medisinsk utstyr.

En betydelig nyhet er det at kildekoden til hele kjernen i operativsystemet nå er tilgjengelig gjennom Microsofts Shared Source-program. Dette er en økning på 56 prosent sammenlignet med forrige versjon. I praksis innebærer det at utstyrsprodusentene kan endre og omdistribuere operativsystemet, uten å måtte dele endringene med Microsoft eller andre. Operativsystemet framstår dermed mer som et verktøysett som kundene kan benytte til å lage skreddersydde versjoner for for en mengde forskjellige typer enheter.

Visual Studio 2005 Professional Edition leveres nå som en del av Windows Embedded CE 6.0, sammen med Platform Builder, et tillegg til VS 2005 som er et integrert utviklermiljø rettet spesielt mot embedded-plattformer.

Kjernen i Windows Embedded CE 6.0 støtter nå 32.000 samtidige prosesser og 2 GB med virtuelt minneadresserom per prosess. Dette åpner for langt mer omfattende programvare enn det som var mulig i forrige versjon.

Den nye versjonen har nye komponenter for data og tale over mobilnett, noe om åpner for maskin-til-maskin-kommunikasjon for enheter som parkeringsautomater, salgsautomater og GPS-enheter.

Dessuten er det inkludert komponenter som skal gjøre det enkelt å bygge projektorer som benytter den innebygde muligheten i Windows Vista til trådløst å få tilgang til presentasjoner og annet på en PC.

Windows Embedded CE 6.0 skal også ha mer avanserte multimedie-egenskaper som kan utnyttes i blant annet nettverkstilknyttede medieavspillere, digitale videoopptakere og IP-set-top-bokser, oppgir Microsoft.

Windows Embedded CE 6.0 benytter en volumbasert royalty-lisensmodell. Dette betyr at produsentene kan evaluere produktet i 180 dager, for så eventuelt å kjøpe kjøretidslisenser nå leveringen av enhetene starter. Microsoft tilbyr en supporttid på ti år for Windows Embedded CE 6.0.

Til toppen