BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lanserte raskere og slankere Firefox

Lover langt bedre minnehåndtering med versjon 7.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. sep. 2011 - 10:05

Mozilla kom i går med sjuende utgaven av nettleseren Firefox. Den kanskje viktigste nyheten i denne utgaven er mer effektiv minnehåndtering, noe som brukerne skal kunne oppleve blant annet ved at nettleseren raskere skal reagere når brukere ønsker å åpne nye faner, eller ved klikking på menyer og knapper i websidene.

Minnebruken er etter alt å dømme ikke nevneverdig redusert ved oppstarten. I stedet er det første og fremst brukere som har mange faner åpne samtidig og som bruker nettleseren i mange timer eller dager, som vil oppleve de største forbedringene.

Windows-versjonen skal ha fått bedre maskinvareakselasjon av canvas-elementet, noe som skal bidra til raskere avspilling av HTML-baserte animasjoner og spill.

Firefox 7 har også fått støtte for W3C-spesifikasjonen Navigation Timing, som skal gjøre det enklere for utviklere å optimalisere websider og webapplikasjoner for ulike brukergrupper, samt å fjernteste brukeropplevelser. Dette gjøres blant annet ved å måle lastetiden for websider og nettstednavigasjon med nettverkshastigheter, nettstedtrafikk og andre faktorer.

Den nye versjonen har også fått støtte for versjon 8 av WebSocket-protokollen, støtte for CSS-verdien «text-overflow: ellipsis» – noe som dermed støttes av alle de nyeste nettleserne, og forbedret støtte for MathML.

Det loves dessuten raskere synkronisering av bokmerker og passord med Firefox Sync. Dessuten er protokolldelen av URL-er nå skjult som standard.

Firefox 7 inkluderer også funksjonalitet som automatisk sender Mozilla anonyme rapporter om nettleserens ytelse. Funksjonen er frivillig og deaktivert som standard.

Den nye utgivelsen inkluderer også flere stabilitets- og sikkerhetsforbedringer. Mozilla har foreløpig ikke kommet med detaljer om dette.

Firefox 7 kan lastes ned fra denne siden til Windows, Mac og Linux. Hos eksisterende brukere vil Firefox vanligvis sørge for å oppdatere seg selv.

Også Android-versjonen av Firefox har kommet i en ny versjon. Denne er basert på samme utgaven av Gecko-motoren som Firefox for skrivebordet, noe som gjør at den blant annet støtter WebSocket.

Microsofts IE-team har i lang tid sendt kake til Mozilla hver gang stiftelsen har kommet med en ny versjon av Firefox. Men siden nye Firefox-versjoner nå gis ut så hyppig, har Microsoft gått over til å sende en muffin i stedet.

Hilsen til Mpzilla fra Microsofts IE-team i forbindelse med lanseringen av Firefox 7. <i>Bilde: Microsoft</i>
Hilsen til Mpzilla fra Microsofts IE-team i forbindelse med lanseringen av Firefox 7. Bilde: Microsoft

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.