Lanserte stor og lynrask harddisk-erstatter

Har man nok penger, kan man erstatte selv store harddisker med flash-baserte alternativer.

Lanserte stor og lynrask harddisk-erstatter

Har man nok penger, kan man erstatte selv store harddisker med flash-baserte alternativer.

Amerikanske STEC, OEM-avdelingen til SimpleTech, annonserte i går to nye flashminne-baserte SSD-er (Solid State Drive) i selskapets Zeus-IOPS-serie.

Den minste av disse, som rommer 256 GB med data, er tilgjengelig nå. En 512 GB-versjon skal komme i salg i tredje kvartal i år.

SSD-er er vanligvis kjent for å kunne overføre vilkårlige data langt raskere enn vanlige harddisker. STECs SSD-er skal ikke være noe unntak, selskapet hevder at de er mer enn 200 ganger så raske som serverharddisker med rotasjonshastighet på 15.000 rpm.

I rene tall skal SSD-ene kunne utføre 52.000 vedvarende leseoperasjoner per sekund, og 18.000 skriveoperasjoner per sekund. Ved sekvensiell, vedvarende lesing skal hastigheten være på 200 MB/s, mens skrivehastigheten skal være på 100 MB/s.

SSD-ene levere med full dupleks, Dual-port Fibre Channel-grensesnitt med kapasitet på 2 Gbit/s. Enhetene har samme formfaktor som vanlige 3,5 tommer harddisker. Strømforbruket skal være på 500 mA under drift.

STEC oppgir ikke noen konkret pris for de nye enhetene, men skriver at det vil koste to til tre ganger så mye å få et harddisksystem bestående av 200 harddisker til å levere samme ytelse. Dette inkluderer blant annet økte utgifter knyttet til vedlikehold, strømforsyning og kjøling.

Selskapet opplyser i tillegg at det med det ventede fallet i prisen på NAND-basert flashminne i årene som kommer, vil føre til at prisen per GB lagringsplass i SSD-er vil være på omtrent 2 dollar innen 2012. Dette betyr at en 512 GB SSD da vil koste omtrent 1000 dollar.

Til toppen