Lanserte versjon 1.0.0 etter mer enn 11 år

Svært utbredt åpen kildekode-løsning når viktig milepæl.

Lanserte versjon 1.0.0 etter mer enn 11 år

OpenSSL-prosjektet kunngjorde i går at det har utgitt i versjon 1.0.0 av OpenSSL-programvaren. Dette er oppsiktsvekkende fordi den C-baserte programvaren har vært under utvikling helt siden desember 1998. Da kom versjon 0.9.1c, som riktignok var basert på et tidligere produkt, SSLeay.

OpenSSL er en åpen kildekode-implementering av krypteringsprotokollene SSL og TLS, som ofte brukes for å sikre forbindelser over nettverk, for eksempel mange av tjenestene som er basert Internett. Det er tilgjengelig for både Linux, Unix-baserte operativsystemer, inkludert Mac OS X, og Windows.

Siden OpenSSL er utgitt med en Apache-lignende lisens, kan det benyttes i både programvare basert på både åpen og lukket kildekode. Dette har ført til at OpenSSL er mye brukt, ikke bare i åpen kildekode-basert programvare, men også i for eksempel nettleseren Opera.

Det er ikke uvanlig at åpen kildekode-prosjekter bruker lang tid på å nå versjon 1.0, men samtidig virker det ikke som om dette legger noen særlig begrensninger på bruken. Programvaren tas i bruk så snart den anses av brukerne for å være tilstrekkelig stabil og funksjonsrik.

Blant annet programvare anses versjon 1.0 for å være et første forsøk på utsette programvare for vanlige brukere, og at mange feil først da vil bli oppdaget. Dette har fått enkelte Slashdot-lesere til å spøke om at de ikke vil bruke versjon 1.0 av noe, heller ikke OpenSSL.

Nøyaktig hva som har fått OpenSSL-prosjektet til å avgjøre at akkurat denne versjonen skulle være versjon 1.0.0, er uklart. Men ifølge kunngjøringen bringen denne nye versjonen med seg både mye ny funksjonalitet og mange feilfikser, sammenlignet for forrige versjon, 0.9.8n.

Kildekoden til OpenSSL 1.0.0 er tilgjengelig her.