FORBRUKERTEKNOLOGI

«Lapdock» gir mobilen nye muligheter

Android-mobil fra Motorola gjør seg til pc gjennom tilleggsutstyr.

Motorola gjør sin Android-mobil Atrix 4G til en pc gjennom en ny type tilleggsutstyr, kalt «lapdock».
Motorola gjør sin Android-mobil Atrix 4G til en pc gjennom en ny type tilleggsutstyr, kalt «lapdock». Bilde: Motorola
17. feb. 2011 - 13:47

Det er en vanlig erkjennelse at en moderne mobiltelefon har datakraft som en litt tilårskommen pc. Ytelsesøkningen på mobiltelefoner ser ut til å gå raskere enn på pc-er, og det er følgelig mulig at mobilen tar igjen de rimeligste pc-ene om ikke alt for lenge. Qualcomm har allerede varslet at de vil gi neste generasjon Snapdragon-prosessor en klokkefrekvens på opptil 2,5 GHz.

Rett over årsskiftet presenterte Motorola en mobiltelefon, Atrix 4G, som har vært lite påaktet i Norge. Apparatet drives av en tokjernet prosessor i 1 GHz og er utstyrt med en gigabyte prosesseringsminne i tillegg til opptil 48 gigabyte lagringsminne. I tillegg til mobilnett, kan den kople seg til WLAN etter 802.11b/g/n-standarden. Tilleggsutstyr tilkoples gjennom USB eller Bluetooth. Operativsystemet er Android 2.2, med lovet oppgradering til 2.3. Grafikksystemet støtter oppløsning tilsvarende full HD, og Atrix har to kameraer, hvorav et beregnet på videoopptak i HD. For rask autentisering av brukeren har den en fingeravtrykksleser. Programvaren omfatter en fullverdig nettleser, Firefox 3.6, med sull støtte for Adobe Flash.

Med andre ord: En svært kraftig mobiltelefon, som loves på det amerikanske markedet i inneværende kvartal.

Utenom dette, er det interessante med Atrix 4G at den utforsker mobiltelefonens muligheter til utvidet funksjonalitet gjennom spesielt tilpasset tilleggsutstyr:

  • En «Laptop Dock» for pc-funksjonalitet, som allerede går under betegnelsen «lapdock».
  • En «HD Multimedia Dock» for tilkopling til tv og hjemmekino.

Motorola forklarer at Atrix 4G er konstruert med tanke på å utgjøre det primære navet i brukerens digitale liv.

Som vist på bildet ovenfor, passer mobiltelefonen i et spor bak skjermen på lapdocken. Denne ser ut som en svært tynn bærbar pc, men har ingen egen prosessor eller minne. Den veier så vidt over ett kilogram, og er under 14 millimeter tykk. Skjermen er på 11,6 tommer. Ellers har den bare batteri, tastatur, flatmus og to USB-ganger for tilkopling til periferiutstyr som eksternt lager.

Overgangen fra telefon til lapdock styres av et stykke programvare som Motorola kaller «webtop application». Den gir anledning til å kjøre nettleseren over hele skjermen, eller slik at skjermbildet fra telefonen gjengis til venstre for nettleseren. Denne løsningen gjør det mulig å hente inn alle slags Android-applikasjoner. Ellers er det meningen å bruke nettleseren som grensesnitt for alt pc-arbeid. Her fungerer nettleseren som inngang til alle applikasjoner. Trolig til Citrix' Android-klient kunne brukes til å levere en fullverdig virtuell pc til Atrix.

Multimedia-docken styres av en egen liten fjernkontroll. Den har tre USB-utganger samt en HDMI-utgang, og kan bruke tv eller hjemmekino til å vise alt som er lagret på telefonen eller USB-utstyr, eller som kan hentes fra nettet.

Motorola har lagt ut en beskrivelse med video, samt et faktaark.

Wall Street Journal-spaltist Walt Mossberg har i dag publisert en test av Atrix 4G med lapdock som er jevnt over positiv. Hans konklusjon er forutsigbar:

– Dette er en veldig bra Android mobil som kan etterlikne en begrenset utgave av en bærbar pc. Den kan tilfredsstille noen, men komme til kort for andre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra