Lapper igjen hullene til Telenor

Små prosjekter gir bredbånd der Telenor rister på hodet. Østerøya og Vesterøya i Sandefjord er et eksempel.

Små prosjekter gir bredbånd der Telenor rister på hodet. Østerøya og Vesterøya i Sandefjord er et eksempel.

Innen 2007 skal alle ha bredbånd i Norge, og de vel 150 bredbåndsaktørene i landet kiver om å vinne nye andeler. Der Telenor ikke har bygget ut i grisgrendte strøk og i øysamfunn, jobber blant annet Radio Tele med å skape dekning.

Teknologien er trådløse IP-soner og trådløs bredbånd med hastighet på 350 kbit/s til 1 mbit/s begge veier. Radio Tele har allerede bygget ut i utkantsstrøk ved Larvik, Moss, Porsgrunn, Skien og Stavern. Nå er det Øysterøya og Vesterøya utenfor Sandefjord som står for tur, der fastboende og turister vil få et bredbåndstilbud.

- Vi har søknader inne til NetCom om leie av mast og til en barnehage om plassering av utstyr som vi forventer å få svar på innen april, sier representant i Østerøya Vellag Erik Rue.

Rue er selv fastboende på øya og er en av de vel 50 medlemmene i Østerøya Vellag. I en markedsundersøkelse til 20 av medlemmene, svarte 17 av de kunne tenke seg bredbånd. Potensiale er rundt 1.500 husstander og hytter. I tillegg kommer campingplassene i nærområdene ved Hvasser, Tjøme og Nøtterøy.

Sandefjord Bredbånd har i samarbeid med Lyse Tele bygget ut et høyhastighets trippelnett basert på fiber til sentrale strøk.

- Vi tar ikke sjansen på å vente på Sandefjord Bredbånd, som fort kan ta tid. Med Radio Tele håper vi å komme på nett innen kort tid, sier Rue.

Han synes det er et tankekors at Sandefjord Bredbånd graver fiber for en kostnadsramme på rundt 100 millioner kroner, mens RadioTele har antydet at de kan dekke 99 prosent av Sandefjord-området til to millioner kroner.

Brukerne må da bekoste en mottaker for tilkobling til USB eller Ethernet på PC-en, som gjennom RadioTele koster henholdsvis 1.999 og 2.999 kroner.

Radio Tele jobber nå for å tegne opp hvor signaler kan hentes på en en gunstigst måte og vil velge ett område som er sentralt i Sandefjord.

Rue håper å få leie masten hos NetCom alternativt bruke en av blokkene på Bueråsen på Vesterøya som vil kunne dekke hele ytre Tønsberg og Sandefjord mot Færder fyr, deler av Tjøme, Granholmen, Vøra, Knappholmen og Langeby.

På Østerøya er det vel 500 hytter og 70 innbyggere. Investeringen er beregnet til vel 100.000 kroner for å få opp første del. Abonnementsprisen vil være 299 kroner i måneden for 1Mbit linje symmetrisk begge veier.

Til toppen