Lar blinde tekste på smartphone

Berøringsskjermer er vanskelige for dem som ikke ser. En app løser noe av problemet.

Brukeren holder skjermen fra seg, og skriver ved å trykke på kombinasjoner av seks punkter, tre på hver side, i samsvar med blindeskriftnormen Braille. Appen gjør det mulig også for seende å skrive uten å stirre på en skjerm.
Brukeren holder skjermen fra seg, og skriver ved å trykke på kombinasjoner av seks punkter, tre på hver side, i samsvar med blindeskriftnormen Braille. Appen gjør det mulig også for seende å skrive uten å stirre på en skjerm. (Bilde: Georgia Tech)

Berøringsskjermer er vanskelige for dem som ikke ser. En app løser noe av problemet.

Forskere ved Georgia Tech har utviklet en app for smartmobil som gjør det mulig å skrive tekst uten å se på skjermen. Appen heter Braille Touch og skal slippes I åpen kildekode. Prototypen er utviklet for iPhone.

Som bildet ovenfor og denne videoen viser, brukes appen ved at man holder mobilen med skjermen vendt fra seg. Hver bokstav dannes ved at man trykker på utvalg av seks store faste punkter på skjermen, i samsvar med blindeskriftnormen Braille.

Forsøk tyder på at skriving går minst seks ganger raskere enn med andre løsninger som ikke krever at man ser på skjermen mens man skriver. Måler viser at brukere når opp til 32 ord per minutt med en nøyaktighet på 92 prosent.

Forskerne tror ikke bare blinde og svaksynte vil ha glede av applikasjonen. De mener Braille Touch langt på vei kan erstatte teknologiene som i dag brukes for å skrive med en berøringsskjerm. Prosjektleder Mario Romero sier at de fleste kan lære seg å skrive Braille på få timer, og at appen lar seg bruke i et undervisningsopplegg. Han legger til at det er langt enklere å lære å skrive punktskrift enn å lese det.

Braille Touch ble demonstrert på messen Abilities Expo-Atlanta 2012 i Atlanta i delstaten Georgia. Prosjektet er delvis finansiert av offentlige midler fra USAs undervisningsdepartement.

Til toppen