Abonner
FORBRUKERTEKNOLOGI

Lar deg overføre 1 GB på Facebook

Fildeling med fiffig bruk av Adobe-protokoll.

En ny Facebook-app kalt Pipe åpner for enkel overføring av store filer.
En ny Facebook-app kalt Pipe åpner for enkel overføring av store filer. Bilde: Jason Mayoff CC

Snart får du enda en grunn til å tilbringe arbeidstiden din på Facebook. I hvert fall hvis du har behov for å sende store datafiler til andre.

Pipe er et nytt verktøy som skal tilby overføring av opptil 1 gigabyte store filer på en enkel måte. Den tyske oppstartsbedriften med samme navn skal lansere løsningen i lukket betaversjon i løpet av dagen.

Vi snakker ikke fildeling fra én til mange, men en databærer fra avsender til én mottaker. Facebook er bare første kanal ut. Selskapet planlegger også egne versjoner til iOS og Android-plattformen.

- Vi begynner med Facebook fordi det gir oss viral spredning, sier daglig leder Simon Hossell til nettstedet GigaOM.

Ingen av datapakkene skal gå via servere, verken hos Pipe, Facebook eller noen andre for den saks skyld. Overføringen skjer direkte fra klient til klient.

Pipe benytter Adobes proprietære strømmeprotokoll RTMFP (Secure Real-Time Media Flow Protocol) for å overføre data, selv om Adobes dokumentasjon ikke nevner filoverføring som et bruksområde. RTMFP er ellers brukt for å la Flash- og Air-applikasjoner kommunisere med hverandre.

Valget av Facebook som springbrett er interessant. Her risikerer de nemlig straks å bli utfordret av en solid konkurrent. Facebook kjøpte i slutten av februar opp selskapet Caffeinated Mind og deres teknologi for overføring av større filer via nettleseren.