Lar folk grave fiber selv

Beboere i Kvinnherad kommune får nå et supertilbud: Grav ned fiber selv og få TV, internett og telefoni.

Beboere i Kvinnherad kommune får nå et supertilbud: Grav ned fiber selv og få TV, internett og telefoni.

Grunnen til at de fleste av oss får bredbånd over telefonledningen er enkel: Det koster mellom 1000 og 1500 kroner å grave ned kabler, for eksempel en fiberoptisk linje.

Dette er ekstra vanskelig i byer med asfalt, men men i stadig flere utkant-kommuner der det kanskje er dårlig med ADSL-dekning, gjennomføres det nå nedgraving av fiber.

I Kvinnherad kommune kan innbyggerne snart få det ypperste innen bredbånd – såkalt Triple Play. Det er en tredelt innholdstjeneste for både næringsliv og private, med høyhastighets Internett-forbindelse og e-post, billig fasttelefoni og et 40-talls TV-kanaler med anledning til å bestille videofilmer rett inn i stua.

Det er Kvinnherad Breiband, eid av energiverkene i kommunen, som står for utbygging av et topp moderne bredbåndstilbud, basert på teknologi fra blant annet IBM.

Og bredbåndsutbyggerne er oppfinnsomme folk som strekker fiberkabel i energiverkenes stolper, setter opp radiolinjer for å krysse Hardangerfjorden på to steder og graver tre kilometer grøfter.

– Dette er virkelige bredbåndet, med kapasitet nok til å yte fullverdige innholdstjenester for TV, video, Internett og telefoni. Dette har det vist seg at folk forstår, for 6 av 10 foretrekker fiber framfor xDSL, selv om det siste er noe rimeligere og vi kan levere det også, sier daglig leder Erlend Moen i Kvinnherad Breiband.

– Vi regner med å kunne nå 95 % av kommunens 5000 husstander når dette bredbåndet står ferdig utbygd, sier daglig leder Moen. – Interessen er over all forventning. På en måned har vi mottatt hele 500 bestillinger uten omfattende markedsføring, forteller han.

Kvinnherad Breiband åpner for en betydelig egeninnsats for abonnenter som vil bidra selv, for eksempel med graving av kabelgrøfter fram til egen husvegg. Dette reduserer prisen til et akseptabelt nivå for flere.

Arbeidet med å etablere bredbåndstilbudet har gått unna i høyt tempo. Bredbåndselskapet ble etablert like før jul i fjor, en anbudsrunde med seks inviterte leverandører endte med at selskapet undertegnet en kontrakt med IBM den 31. mars, og straks etter påske ble utbyggingsprosjektet igangsatt.

IBM leverer og installerer servere, modem, nettverk, programvare og tjenester i den forbindelse til en verdi av 8,1 millioner kroner, mens fiberkablene og radiolinjene kommer fra henholdsvis Telenor Fiber Solutions (9,9 mill) og Nera Network (1,6 mill). Hovedforbindelsen ut av kommunen leies fra BaneTeles stamnett, opplyser Moen.

Til toppen