Lar markedet avgjøre trådløst bredbånd

Etter tre års fruktesløs krangling vil IEEE trolig la markedet bestemme UWB-standarden.

Etter tre års fruktesløs krangling vil IEEE trolig la markedet bestemme UWB-standarden.

IEEE 802.15.3a dreier seg om «ultra bredbånd» – UWB eller «ultra wide band» – og skulle definere en standard for trådløst samband i opptil 480 Mb/s over korte avstander. Gruppen har delt seg i to antagonistiske leire, og meklingsforsøk har feilet.

    Les også:

Teknologien vil gjøre det mulig å overføre video og annen data trådløst, og raskt nok til å kunne betjene høytoppløselig tv (HDTV). UWB skal være langt enklere for forbrukere å håndtere enn WLAN, og åpner følgelig for en rekke anvendelser i hjemmene. Med andre ord: Mye står på spill.

De to stridende UWB-gruppene er samlet i hvert sitt konsortium. UWB Forum med blant annet Freescale Semiconductor (heleiet datter av Motorola) i spissen har valgt et grunnleggende forskjellig teknologisk utgangspunkt enn WiMedia Alliance som frontes av Intel og Texas Instruments, med støtte fra store aktører som HP, Kodak, Microsoft og Nokia. UWB Forum teller 186 medlemmer og støttespillere, mens WiMedia Alliance har 185. Det hører med at minst 36 selskaper har gardert seg ved å være med i begge gruppene, blant dem Mitsubishi, Samsung og Sony.

UWB-Forum-medlemmet Pulse-Link har prøvd å mekle, blant annet ved å vise en løsning som kan veksle automatisk mellom begge teknologiene. Dette ble avvist av WiMedia Alliance på prinsipielt grunnlag: IEEE kan ikke godkjenne to konkurrerende standarder.

Ifølge EETimes ble striden tatt opp under et panel på en IEEE-konferanse om forbrukerteknologi og nettverk i Las Vegas i forrige uke.

UWB-sjef i Freescale, Martin Rofheart, spesifiserte at han kun uttalte seg som privat person og ikke som representant for sitt konsortium, før han trakk følgende slutning: Etter å ha holdt på i tre år uten å komme noen vei, er det på tide at IEEE oppløser UWB-gruppen og overlater valget til markedet.

Fra den andre leiren, trakk markedssjef Yoram Solomon i Texas Instruments den samme konklusjonen, selvsagt også bare på egne vegne.

Denne uken samles UWB-gruppen i IEEE til et møte på Hawaii. Sannsynligvis vil følerne fra Rofheart og Solomon ble omsatt til et formelt vedtak.

Til toppen