Lar passasjerene bruke mobil i lufta

To europeiske flyselskap vil gradvis innføre et system som lar passasjerene bruke mobiltelefon i lufta.

To europeiske flyselskap vil gradvis innføre et system som lar passasjerene bruke mobiltelefon i lufta.

I februar i år fikk Airbus og flybransjens telekomselskap SITA grønt lys fra EU til å opprette fellesselskapet OnAir som skal tilby tele- og IT-tjenester til flypassasjerer, blant annet mobiltelefoni.

OnAir meldte i går at de har inngått avtaler med to europeiske flyselskap, TAP Air Portugal og britiske Bmi. Avtalene innebærer at passasjerer på bestemte strekninger kan kunne ringe med sine egne mobiltelefoner.

Det dreier seg om prøveordninger som vil ta til i 2006 og vare i tre måneder hver, med tanke på en generell lansering av OnAirs tjenester i 2007.

Både forsøkene og lanseringen er avhengig av at løsningen sertifiseres og godkjennes av myndighetene. Ikke alt utstyret er ferdig utviklet ennå.

Prinsippet er at det installeres en mobil basestasjon i flyet, og at forbindelsen mellom flyet og det øvrige mobilnettet går over satellitt. Passasjerene vil tillates å slå på sine mobiltelefoner når flyet har nådd en høyde på 10.000 fot. De må fortsatt slå av alt elektronisk utstyr under avgang og landing.

Siemens og Ericsson er blant selskapene som leverer basestasjoner for fly. OnAir har avtaler med Inmarsat for satellittsambandet, og med Thales for satellittutstyret.

I en pressemelding om OnAirs avtale med Bmi heter det at målgruppen for forsøket er forretningsreisende mellom London og byer som Manchester, Glasgow, Edinburgh, Belfast, Amsterdam, Paris, Brussel og Dublin, og at tjenesten vil omfatte både GSM-telefoni og GPRS-dataoverføring.

OnAir regner med at mobiltjenesten blir tilgjengelig for flypassasjerer over hele verden fra 2007, med unntak av USA der sertifiseringen antas å kreve mer tid.

Sertifiseringen av utstyr som gjør det mulig å ringe med mobiltelefoner om bord i fly, innebærer at sikkerhetsargumentet mot å la passasjerene ringe og motta samtaler faller bort. En amerikansk undersøkelse som digi.no skrev om i august avdekker et annet motargument: Tre av fem passasjerer er i mot å oppheve forbudet mot mobiltelefonbruk om bord, fordi de vil ha fred under reisen.

    Les også:

Til toppen