JUSS OG SAMFUNN

Lar seg ikke knekke av Apple

Men Samsung risikerer å betale en høy pris for sin kamp mot giganten.

Samsung mener de når sine salgsmål for Galaxy Tab og andre nettbrett i 2011, selv om de en rekke steder ikke får solgt sine produkter takket være feiden med Apple.
Samsung mener de når sine salgsmål for Galaxy Tab og andre nettbrett i 2011, selv om de en rekke steder ikke får solgt sine produkter takket være feiden med Apple. Bilde: Samsung

Samsung og Apple har de siste månedene vært i en rekke bitre rettskonflikter om nettbrett rundt om kring i verden. På den ene siden mener Apple at sørkoreanske Samsung har stålet deres design, mens Samsung på sin side hevder at Apple benytter seg av deres patenter i sine produkter.

Apple har så langt lykkes best i sin strategi. I en rekke viktige markeder, som i Tyskland og Australia, har giganten stoppet salget av Samsungs nettbrett Galaxy Tab 10.1. Men i en oppdatering fra det sør-koreanske selskapet mandag fremkommer det at de forventer å nå sine salgsmål for 2011, på trass av rettsfeidene med Apple.

Ifølge nyhetstjenesten Bloomberg News forventet Samsung å selge fem ganger så mange nettbrett i 2011 som året før. Sjefen for Samsungs mobildivisjon, J.K. Shin, bekrefter ifølge nyhetstjenesten at de er i rute for å nå dette.

Samsung gir ikke tall på hvor mange enheter de selger, men markedsanalytikere har estimert et salg på 1,6 millioner Galaxy Tab nettbrett i 2010l. Ifølge nyhetsbyrået Reuters forventes det at de selger 7,5 millioner Samsung-nettbrett i hele 2011, mens Apple solgte hele 14 millioner iPad-maskiner i første seks måneder av 2011.

Det er med andre ord Apple som er den aller største aktøren på markedet for nettbrett, og Samsung som blir ansett som nummer to, kommer langt bak.

Men for Samsung har feiden med Apple også en annen side. Apple er nemlig en av selskapets største kunder. Det sørkoreanske konglomeratet solgte komponenter for 5,7 milliarder dollar, fire prosent av Samsungs totale omsetning, i fjor.

I årets første kvartal økte denne andelen til nærmere seks prosent ettersom Apple kjøpte inn brikker og komponenter til sin iPad og iPhone. Sammen med japanske Toshiba er nemlig Samsung en av Apples viktigste leverandører.

Nå er analytikere bekymret for Samsungs resultater dersom de ikke finner en eller annen forsoning med Apple.

– For Samsung er den største bekymringen reduserte ordrer fra Apple. Uten støtte fra Apple vil det være vanskelig for selskapet å øke sin vekst innen brikke-produksjon, sier analytiker Nho Geun-chang ved HMC Investment Securities til Reuters.

Dette kan bli en alvorlig konsekvens i kampen mellom Apple og Samsung. Skulle Apple ønske å ramme Samsung så vil den beste måten være å redusere bestillinger av komponenter.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.