TELEKOM

Lar staten ta over teleinfrastrukturen

Australske Telstra får 60 milliarder kroner for alt de har av kobber og fiber.

21. juni 2010 - 14:59

Den australske statsministeren, Kevin Rudd, fortalte i går at hans regjering har inngått en avtale som innebærer at det tidligere statelige telemonopolet Telstra overgir hele sitt nåværende fastlinjenett til det nye statseide selskapet NBN («national broadband network»). Telstra er i dag Australias største leverandør av telekom og bredbånd, målt i både omsetning og abonnenttall.

Rudd, som representerer det sosialdemokratiske partiet Labour, gikk til valg i 2007 med et løfte om å legge infrastrukturen for bredbånd i et eget statseid selskap, og stille den til disposisjon for operatører slik at disse konkurrerer om tjenester. Det har ført til lange og vanskelige forhandlinger med det tidligere statsmonopolet.

Den grunnleggende ideen til Rudd er å skille mellom fysisk infrastruktur og tjenester, slik at bredbåndsnettet stilles til disposisjon for dem som vil drive med tjenester, på samme måte som veinettet er til disposisjon for busselskaper, og jernbanenettet for togselskaper.

Avtalen som Rudd kunngjorde i går dreier seg om de viktigste prinsippene som partene skal rette seg etter. Viktige detaljer gjenstår før Telstras 1,4 millioner aksjonærer kan forelegges et forslag til vedtak en gang i første halvår 2011. En endelig avtale er avhengig av nye lovvedtak og av godkjenning av Australias konkurransetilsyn.

Da avtalen ble kjent, spratt Telstar-aksjon 3,4 prosent opp. Analytikere uttaler til Bloomberg og Wall Street Journal at Telstra har kommet godt ut av en forhandlingsprosess der den australske staten blant annet truet med å utelukke selskapet fra lisenser til radiofrekvenser.

Avtalen innebærer at Telstra mottar 11 milliarder australske dollar – i overkant av 60 milliarder norske kroner – over en periode på åtte år, mens NBN overtar Telstras fibernett og bytter ut deres gamle kobberkabler med fiber. Operatørene som tidligere leide linjekapasitet av Telstra, skal gradvis overføres til NBN, samtidig som også Telstra må leie av NBN.

NBNs fibernett skal nå fram til 90 prosent av alle aktuelle steder i Australia. De resterende 10 prosent skal sikres bredbånd gjennom en blanding av satellitt og nyeste trådløse teknologi for bredbånd.

Utbyggingen av NBNs fibernett er beregnet å koste 43 milliarder australske dollar, nærmere 240 milliarder kroner. Det antas å være langt rimeligere å benytte seg av Telstras grøfter og kabelrør enn å legge nye selv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.