Lar ti brukere dele samme Linux-PC

En rimelig og «grønn» løsning gir opptil ti brukere tilgang til Linux-applikasjoner fra én PC.

Lar ti brukere dele samme Linux-PC
Bilde:

I likhet med Unix, er Linux i utgangspunktet et flerbrukersystem. Dette har et kanadisk selskap, Userful, utnyttet for å lage en løsning der opptil ti brukere kan få tilgang til standard Linux-applikasjoner fra én PC, uten å benytte seg av egne terminaler: PC-en utstyres med ekstra grafikkort og eventuelt også USB-utganger, og Userfuls programvare samkjører hver brukers skjerm, tastatur og mus.

Grunnen til at dette virker, er at moderne PC-er stort sett ikke utnytter mer enn noen få prosent av CPU-kraften til enhver tid.

Med mindre man kjører svært tunge multimediaapplikasjoner eller spill, men holder seg til vanlig skrivearbeid og nettsurfing, kan man trygt regne med at bare 5 prosent av kraften utnyttes. Derfor er det knapt merkbar om man deler CPU-en med andre. Userful regner med at ti brukere per PC er et praktisk tak, og har dimensjonert sin egen programvare etter det.

Målgruppen for Userfuls løsning Multi-Station – med programvaren DiscoverStation – er miljøer der man kan vente at brukerne finner seg i å sitte tett sammen, og at deres behov dekkes av applikasjoner som kontorpakken OpenOffice.org og en nettleser: Bibliotek, skoler, helse, hoteller, internettkaféer, call-sentre, visse kontormiljøer og så videre. Bildebehandling og CD-brenning kan også tilbys, samt kopling til all slags periferiutstyr, så fremt det går over USB.

Løsningen gir sentral kontroll over hvor brukerne tillates å surfe, hva de kan laste ned, hva slags mulighet de skal ha til å endre PC-ens konfigurasjon med mer. Driftsprogramvaren gir anledning til å styre alle Userful-PC-er i nettverk fra ett sted. Egne løsninger sørger for at brukere ikke kan etterlate seg privat informasjon.

Userful tilbyr både ferdig oppsatte PC-er, og løsninger som konverterer standard PC til en vert for opptil ti brukere.

Konvertering av standard PC starter med at man legger inn flere videokort, eventuelt også USB-kort hvis man ikke vil ha eksterne USB-hub-er.

Trinn to er å plassere skjermer, tastaturer og mus der man vil ha dem, og koble dem til PC-en.

Deretter installerer man Userful på PC-en, og følger instruksene på skjermen. Her identifiseres skjermene etter nummer: 1, 2, 3 og så videre. Da dukker dette skjermbildet opp, her på skjerm nummer 4:

Foran skjerm 1 trykker man på F1, foran skjerm 2 på F2, og så videre.

Dersom musen koples til en USB-utgang på tastaturet, er den også automatisk tilordnet den samme skjermen. Ellers ber skjermbildet om at man klikker på høyre musknapp på musen man har foran seg.

Userfuls ferdigoppsatte PC for opptil ti brukere inneholder en AMD Athlon 64-prosessor, 2048 MB minne og 120 GB disk. Prisen i USA er 999 dollar, uten skjermer, tastaturer og mus. Det anbefales minst 128 MB minne per bruker.

Baksiden av en Userful PC kan se slik ut:

En Userful-PC kan tilby både kablet og trådløst nettilgang.

Userful presiserer at all drift av PC-en og dens tjenester går gjennom deres programvare: Det skal ikke være behov for Linux-kunnskaper. Ved tilknytning til Internett oppdateres programvaren automatisk.

I motsetning til på vanlige énbruker Linux-PC-er, er det ikke mulig å kjøre Microsoft-applikasjoner over WINE. Userful mener kundene er mest tjent med en Microsoft-fri løsning, blant annet for å unngå alle problemer og utfordringer Windows-programmer ville medføre med tanke på lisensiering, aktivering, sikkerhet og oppgraderinger.

I en pressemelding sendt ut i går, gjør Userful et poeng av hvor miljøvennlig deres løsning er.

Det er helt åpenbart at en løsning som sparer opptil ni PC-er per ti brukere, har en miljøgevinst: Et antall PC-er behøver ikke produseres eller resirkuleres, det brukes mindre strøm til drift og kjøling, og så videre.

Userful har regnet ut at i snitt gir deres løsning seks dataarbeidsplasser per PC. Ved å anta at en PC bruker 526 kWh per år, og krever 1818 kWh i produksjonsprosessen, innebærer dette at Userful sparte verden for 13.250 tonn med CO2-utslipp i fjor, gitt at det gjennomsnittlig slippes 0,7 kilogram CO2 hver gang det genereres en kWh.

For å oppnå en tilsvarende reduksjon i CO2-utslipp, ville man måttet holde 2300 personbiler borte fra veiene et helt år, gitt at en bil slipper ut i overkant av 5200 kilogram CO2 i året.

Som tommefingerregel sier Userful at dersom man velger en av deres PC-er i stedet for ti vanlige PC-er, sparer man 15 tonn CO2-utslipp i året.

De legger til at dersom 1 prosent av verdens PC-arbeidsplasser byttes til Userful, ville det bidratt til like mye CO2-reduksjon som å fjerne 26 millioner biler fra veiene.

I tillegg kan en ny Userful-løsning bidra til å redusere elektronisk avfall med opptil 80 prosent.

;