Innendørs posisjonering

Lar WLAN-sonen stoppe ved husveggen

Ny posisjoneringsteknikk kan hindre misbruk.

Lar WLAN-sonen stoppe ved husveggen
(Bilde: MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory)

Ny posisjoneringsteknikk kan hindre misbruk.

Stort sett er det ønskelig at WLAN (Wi-Fi) har størst mulig rekkevidde, men det finnes også tilfeller hvor rekkevidden kan oppfattes som et problem. For eksempel er det vanskelig for et spisested, som tilbyr gratis, trådløst nett til dets gjester, å hindre at også ikke-gjester ute på gaten bruker tjenesten. Et felles passord kan bare til en viss grad hindre uønsket tilgang.

Nå har forskere ved MITs Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) demonstrert et system som gjør det mulig for ett enkelt aksesspunkt å finne posisjonen til WLAN-klienter med temmelig høy nøyaktighet, i alle fall nok til å finne ut om en bruker er i eller utenfor et gitt rom.

Ifølge MIT har det til nå være nødvendig å bruke flere aksesspunkter for å finne posisjonen til WLAN-klienter samt å bruke triangulering. Men MIT-forskernes system, Chronos, kan i mange tilfeller regne ut både vinkel og avstand på egenhånd.

Kanalhopping

Med WLAN er det mulig å veksle mellom ulike frekvenskanaler. MIT-forskerne utnytter dette til å utføre mange ulike målinger av avstanden mellom aksesspunktet og brukeren.

- Ved å ta i bruk en metode for å hoppe raskt mellom disse kanalene, som spenner over nesten en gigahertz med båndbredde, kan Chronos måle «flytiden» med en nøyaktig på en brøkdel av nanosekunder, og å gjøre noe mulig med WLAN, som tidligere har krevd en kostbar, ultra-wideband radio, sier Venkat Padmanabhan, en forsker ved Microsoft Research India, i en uttalelse.

- Dette er et imponerende gjennombrudd som gir løfter om å kunne gi mulighet til bruksområder som innendørs lokalisering med høy nøyaktighet, sier Padmanabhan.

Under målingene er det flere faktorer systemet må ta hensyn til. Blant annet må det skilles mellom forsinkelser som skyldes overføringstiden og forsinkelser som skyldes andre faktorer, blant annet tiden det tar å skifte kanal.

Testing i realistiske omgivelser

I en toromsleilighet med fire beboere kunne Chronos med 94 prosents nøyaktighet avgjøre hvilket rom en beboer befant seg i. I en kafé kunne systemet skille mellom gjester i lokalet og utendørs inntrengere med 97 prosents nøyaktighet.

Forskerne har også demonstrert en drone som holder seg på trygg avstand fra brukeren. Da med en feilmargin på fire centimeter, men ifølge IEEE Spectrum er den generelle feilmarginen for systemet på under 65 cm.

En forutsetning for ikke bare å finne avstanden til klientenheten, men også vinkelen mellom to enheter og dermed posisjonen, er at klientenhetene har flere antenner, noe de fleste moderne enheter har i dag.

- Fra droner som er trygge for folk å være i nærheten av, til å spore hvor familiemedlemmer er i huset ditt, kan Chronos åpner opp nye områder for bruk av WiFi innen robotikk, automatisering i hjemme og annet, sier doktorgradsstudenten Deepak Vasisht, i en pressemelding. Han har skrevet forskningsrapporten om Chronos sammen med MIT-professor Dina Katabi og Swarun Kumar, som nå er førsteamanuensis ved Carnegie Mellon University.

Det er uklart i hvilke planer forskerne eller MIT har for å gjøre teknologien kommersielt tilgjengelig.

Til toppen