JUSS OG SAMFUNN

– Larry Ellison snakker usant

Google-formann tar til motmæle mot anklager fra Oracle-sjefen.

Google-formann Eric Schmidt har tatt bladet fra munnen angående påstander fra Oracle-sjef Larry Ellison om at Google har tatt noe Oracle har enerett på. Schmidt kan støtte seg på at Google vant først runde i retten om dette spørsmålet.
Google-formann Eric Schmidt har tatt bladet fra munnen angående påstander fra Oracle-sjef Larry Ellison om at Google har tatt noe Oracle har enerett på. Schmidt kan støtte seg på at Google vant først runde i retten om dette spørsmålet. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg/All Over Press

Oracle-grunnlegger og -sjef, Larry Oracle, vakte en viss oppsikt da han i et CBS News-intervju i midten av august blant annet kalte Googles handlinger mot Oracle for onde. Det dreide seg selvfølgelig om Googles bruk av Java i Dalvik-komponenten i Android.

Det er sjelden Google offentlig kommenterer denne form for angrep fra konkurrerende selskaper. For eksempel får Microsoft holde på med sin Scroogle-kampanje helt uten at Google tar til motmæle.

Dette understreker også styreformann i Google, Eric Schmidt, da han i går gjorde et unntak fra denne regelen ved å kommentere det Ellison sa om Google i det nevnte intervjuet. Han begrunner unntaket med at han har fått mange spørsmål om Ellisons påstand om at Google har tatt Oracles «stuff».

– Dette er rett og slett usant. Og det er ikke bare min mening, men også dommen til en amerikansk distriktsdomstol, skriver Schmidt.

Schmidt forteller at juryen mente at Google ikke hadde krenket Oracle patenter, og at domstolen avgjorde at copyright ikke kan brukes til å blokkere andres bruk av strukturen, rekkefølgen og organisasjonen av programmeringsgrensesnitt (API-er), noe Schmidt omtaler som språket som lar ulike dataprogrammer og systemer snakke med hverandre.

– Dommen beskytter et prinsipp som er vesentlig for innovasjon: du kan ikke opphavsrettsbeskytte en idé, slik som en virkemåte. For eksempel kan ingen få opphavsrett på ideen om å legge samme to tall, skriver Schmidt.

Han mener at saken også berører kjernen i dagens svært nødvendige debatt om en patentreform.

– Patenter ble designet for å oppmuntre til innovasjon, ikke for å stoppe utviklingen av nye ideer og teknologier, skriver Schmidt.

Både Oracle og Google har anket saken til United States Court of Appeals for the Federal Circuit. Behandlingen av søknadene pågår fortsatt.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.