IT-NORGE

Låser Bergen til Microsoft

Kommunen taper millioner og blir låst til et monopol, skriver Knut Yrvin.

4. nov. 2009 - 09:35

Knut Yrvin er med-gründer av Skolelinux.

Bergen kommune har kjøpt Microsoft-lisenser de neste tre årene. De fikk kun tilbud om Microsoft-produkter sier Lars Tveit, direktør for utvikling og konkurranse. Han spør om andre har problemer med å levere.

Det er ingen leveranseproblemer i Internett-markedet slik Tveit påstår. Fri programvare er et par museklikk unna på Internett, og kan brukes uten anbud.

Hva skyldes at Tveit overser Internett-markedet for programvare? Bergen kommune har en anbudsprosess tilpasset salg og utleie av lisenser. Dette passer utmerket med butikken til Microsoft. Det passer tilsvarende dårlig for programvare uten lisenskostnader. Frie programmer kan brukes uten anbud, i tråd med reglene for offentlig anskaffelse.

Lars Tveit hevder at andre enn Microsoft kan ha problemer med å levere til en stor kommune som Bergen. Han holder andre ansvarlig for selvpålagte begrensinger. Kommunen ekskluderer seg selv fra å bruke programvare uten lisenskostnader. Det eneste leveringsproblemet i Bergen, er en konkurransedirektør som ikke vil bruke programvare fra markedsplassen på Internett.

Store kommuner og offentlige etater har tatt i bruk programvare fra Internett de siste 7-8 årene. Justisdepartementet i Finland valgte OpenOffice på 8500 kontormaskiner i 2007. Framfor å betale over 50 millioner kroner for drift og vedlikehold av MS Office i fem år, slapp de unna med 17 millioner med OpenOffice. I 2004 byttet Det Franske Gendarmerie Politiet til OpenOffice og Firefox på rundt 90.000 arbeidsstasjoner. De har spart 400 millioner på drift, maskinvare og lisenser de siste fem årene.

Med tanke på Bergen sine 6000 datamaskiner, er det store beløp i sving når kommunen ekskluderer Internett-markedet.

Friprog-direktør Heidi Arnesen Autstlid sier leverandørene ikke har fulgt med i timen. Austlid kan ikke ha lest "reklamerapporten" om Bergen fra Microsoft. Software Innovation har solgt Microsoft-produktet SharePoint som sak-arkivsystem. SharePoint låser brukerne til Microsoft med bl.a ActiveX. Brukere av Mac og Linux opplever begrensninger og mangler. I praksis stenger Microsoft konkurrentene ute. Bergen kommune låser seg til Microsoft i mange år framover. Bergen går mot strømmen. Siste 4-5 årene har leverandører av "papirløse" sak-arkivsystem lagt til støtte for OpenOffice og Firefox.

Microsoft har delt ut flotte priser for innsatsen i Bergen. Software Innovation har fått prisen som Årets Programvarehus. Bergen kommune mottok miljøpris fra Microsoft i september. Markedssamarbeidet i Bergen blir brukt som begrunnelse for for prisene. Til NRK forteller Lars Tveit at det er gøy og anbefale Microsoft-løsningen til byer i Sverige, Danmark og Portugal. Kommuneansatte og direktør Tveit bistår Microsoft med markedsføringen rapporterer NRK, Microsoft og Software Innovation. Med slike Microsoft-bindinger er det bortkastet å bruke hundrevis av timer på tilbud til Bergen. Kommunen er likevel låst til Microsoft. Direktør Tveit har kastet bort jokeren med fri programvare i forhandlinger. De fleste vet at Microsoft innrømmer betydelige rabatter når trusselen fra Internett-markedet er reell.

Konkurransedirektør Lars Tveit i Bergen har gjort det stikk motsatte av sitt oppdrag.

Framfor mer konkurranse blir kommunen låst til Microsoft-monopolet. Dette vil koste Bergen mange millioner ekstra. Lars Tveit overser produktlåsing til Microsoft. Han bruker ikke Internett-markedet. Tveit blir brukt som hjelpemannskap når Microsoft selger SharePoint til andre Europeiske byer.

Bergen kommune styres av Høyre. Byen huser konkurranseeksperten Victor Norman. Som statsråd fikk han avtale med flyselskapet Norwegian. Staten sparte 150 millioner på flyreiser første året. Norman sa også opp Microsoft-avtalen med staten. Nå må Høyre følge opp sin konkurransepolitikk i Bergen. Si opp avtalen med monopol-direktøren, og få på plass en moderne leder som utnytter konkurransen på Internett.

Knut Yrvin kan nås per e-post på knuty@skolelinux.no.

Har du synspunkter på dette eller andre IT-relaterte tema? Du kan også delta i digi.nos debattspalte. For mer informasjon om hvordan du går frem, vennligst les om tilbudet under:

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.