BEDRIFTSTEKNOLOGI

Laser kan gi mye raskere harddisker

Bruker varmen til å lagre dataene.

Illustrasjon av det University of York kaller det ultimate, magnetiske lagringsmediet. Dette består av mange individuelle, magnetiske korn i nanometerstørrelse. Disse skal gi en lagringstetthet på 10 petabyte per kvadratmeter. Lagringen skjer ved hjelp av en  svært raskt varmeprosess som åpner for en reverseringstakt på 200 gigabit i sekundet.Ifølge universitetet vil dette gi ti ganger mer lagringsplass og 300 ganger høyere skrivehastighet enn dagens det dagens harddisker  kan levere.
Illustrasjon av det University of York kaller det ultimate, magnetiske lagringsmediet. Dette består av mange individuelle, magnetiske korn i nanometerstørrelse. Disse skal gi en lagringstetthet på 10 petabyte per kvadratmeter. Lagringen skjer ved hjelp av en svært raskt varmeprosess som åpner for en reverseringstakt på 200 gigabit i sekundet.Ifølge universitetet vil dette gi ti ganger mer lagringsplass og 300 ganger høyere skrivehastighet enn dagens det dagens harddisker kan levere. Bilde: Richard Evans ved University of York
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. feb. 2012 - 11:36

Dagens harddisker bruker magnetisme for å lagre data. Nuller og ettall representeres av retningen på magnefeltet til ørsmå punkter på skivene i harddiskene. Under skrivingen av data settes retningen – altså hva som er nordpol og sydpol – ved å utsette punktene for et eksternt magnetfelt.

Nå har et multinasjonalt forskningsteam, med representanter fra Spania, Sveits, Ukraina, Russland, Japan, Nederland og Storbritannia, funnet en ny og langt mer effektiv metode for å skrive data på magnetiske medier som skivene i en harddisk.

Ifølge en pressemelding fra University of York i Storbritannia, at varmen fra en laser også kan gjøre denne jobben.

– I århundrer har det blitt antatt at varme bare kan ødelegge det magnetiske systemet. Nå har vi med suksess demonstrert at dette faktisk kan være en tilstrekkelig stimuli til lagring av informasjon på et magnetisk medium, sier Alexey Kimel, en forsker ved Institute of Molecules and Materials, Radboud University Nijmegen, i pressemeldingen.

Det forskerne har demonstrert, er at posisjonene til nord- og sydpolene inverteres dersom de utsettes for ultrakorte varmepulser fra en laser. På denne måten temmes styrken til mye sterkere, interne krefter i magnetiske medier.

Invertering av magnetiske poler ved hjelp av korte varmepulser fra en laser. <i>Bilde: Johan Mentink og Alexey Kimel ved Radboud University Nijmegen, og Richard Evans ved University of Yo</i>
Invertering av magnetiske poler ved hjelp av korte varmepulser fra en laser. Bilde: Johan Mentink og Alexey Kimel ved Radboud University Nijmegen, og Richard Evans ved University of Yo

– Denne revolusjonerende metoden tillater lagring av terabyte med informasjon per sekund, flere hundre ganger raskere enn med dagens harddiskteknologi. Siden det ikke er behov for et magnetfelt, er også energiforbruket lavere, sier Thomas Ostler, en fysiker ved University of York, i pressemeldingen.

I pressemeldingen sies det ingenting om teknikken påvirker lesehastigheten. De fleste lagringsmedier har høyere lesehastighet enn skrivehastighet, men det er tilsynelatende ikke tilfellet her.

En artikkel om forskningen ble denne uken utgitt i Nature Communications.

Kombinasjonen av laser, varme og magnetisk lagring er ikke helt ny. En teknikk som kalles for Heat-assisted magnetic recording (HAMR) ble beskrevet av Seagate allerede i 2002. Men i denne tas det i bruk både laser og et ekstern magnetfelt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.