JUSS OG SAMFUNN

Låst i en Microsoft-verden

IT-ministeren vil bytte programvare og åpne offentlige data.

Det ligger et stort potensial for vekstskaping ved å frigjøre offentlige data, mener IT-minister Rigmor Aasrud.
Det ligger et stort potensial for vekstskaping ved å frigjøre offentlige data, mener IT-minister Rigmor Aasrud. Bilde: Per Ervland
16. feb. 2010 - 09:19

Regjeringen fikk skryt for sitt satsing på åpne standarder i forvaltningen, da Jens Stoltenberg og en hale av ministre i går besøkte Opera Software.

Operas tekniske sjef Håkon Wium Lie, som selv lenge har preget utviklingen av åpne webstandarder, berømmet myndighetene for dette, men etterlyste samtidig mer åpenhet rundt offentlige datakilder.

- Norske myndigheter ligger bak andre land når det gjelder tilgang til offentlige data. Vi har forsøkt å pushe på for en frigivelse av kartdata og sjøkart. Dette må også kunne brukes kommersielt, fortalte Wium Lie til fem ministre, som noterte flittig.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud var enig og fortalte at regjeringen vil jobbe for at mest mulig av offentlige data skal være åpent tilgjengelig.

- Jeg tror det er mye å hente innen potensialet for verdiskapning som ligger i det å kunne gjenbruke offentlige data. Det er imidlertid noen problemstillinger knytter til åndsverkslovgivning og slikt, men det er jeg opptatt av å finne gode løsninger for, svarte Aasrud.

Etter møtet fikk digi.no veksle noen ord om dette med statsråden.

- Statens kartverk har allerede frigitt en del offentlige data, bemerket Aasrud.

- Men det er ikke for kommersielt bruk.

- Nei, og dette er en del av det vi jobber med nå. Jeg kan ikke love hvilken løsning vi kommer med akkurat for kartverket, men dette er noe veldig mange etterspør bedre tilgang til, så jeg er veldig innstilt på å jobbe videre med dette. Det gjelder heller ikke bare kartverkets data, det er mange andre områder.

Aasrud trakk også frem det verdifulle datagrunnlaget som vokser frem når bibliotekene digitaliserer sine informasjonshav. Dette er noe hun også ønsker gjenbruk av.

- Men også dette må selvsagt være innenfor åndsverkslovens regler. Det er en del områder vi er nødt til å gå ordentlig inn i, men jeg er innstilt på å gå inn i dem, og skal prøve å bidra til å finne gode løsninger.

- Jeg ser på dette som en av mine tunge arbeidsoppgaver som IT-minister, sier statsråden til digi.no.

Microsoft-verden

Aasrud innrømmet som den eneste av fem ministre til stede at hun brukte Operas nettleser. Men dette var når hun fikk låne datterens PC. På jobb er hun låst fast i en Microsoft-verden.

- Vi er avhengige av å komme inn på støttesystemene som er i regjeringskvartalet, og da må jeg ha en annen nettleser enn Opera (Internet Explorer, journ.anm.). Der er det standarder som gjør at jeg ikke kan bruke noe annet enn Microsoft, så det gjør det litt mer tuklete.

- Er det holdbart for en statsråd som er opptatt av åpne standarder?

- Nei, og derfor er vi nødt til å gjøre en omlegging. Vi har en del gammel programvare og det tar tid å få det skiftet ut. Når vi gjør utskiftninger i statlig sektor må vi basere våre innkjøp på åpne standarder i fremtida.

Fornyingsstatsråd Rigmor Aasrud innrømmet som eneste av fem ministre at hun bruker Operas nettleser. Men på jobb må hun ennå bruke IE. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Fornyingsstatsråd Rigmor Aasrud innrømmet som eneste av fem ministre at hun bruker Operas nettleser. Men på jobb må hun ennå bruke IE. Bilde: Per Ervland

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.