Låst i lisensfelle

Svenske stormaskinmiljøer uttrykker frustrasjon over lisensbetingelsene for programvare som ofte er bundet til ytelsen på maskinene.

Svenske stormaskinmiljøer uttrykker frustrasjon over lisensbetingelsene for programvare som ofte er bundet til ytelsen på maskinene.

Ifølge Computer Sweden er mange stormaskinmiljøer frustrerte over å være låst fast i det som kalles MIPS-fellen, det vil si en gammel betalingsmodell hvor brukerne betaler programvareleverandørene etter størrelsen på maskinen programvaren kjøres på, uavhengig hvor stor del av kapasiteten som benyttes av programvaren. Derfor anses nisjeprogramvare som bare bruker en brøddel av maskinenes kapasitet som et problem, da prisen alltid tar utgangspunkt i at programvaren tar i bruk hele stormaskinen.

    Les også:

Ifølge en av Computer Swedens kilder er det en tommelfingerregel at programvareprisen stiger med 50 prosent hvis størrelsen på maskinen dobles.

Anders H. Johanson, IT-sjef i Svenska Handelsbanken, sier til Computer Sweden at det skulle være interessant å se hvilken reaksjon det skulle bli om Bill Gates begynte å ta betalt per gigahertz i PC-en. Han forteller videre at stormaskinkundene nå forsøker å presse leverandørene om å endre betalingsmodellen slik at den blir brukerbasert.

Andre stormaskinbrukere mener at den eneste løsningen på problemet er økt konkurranse mellom plattformene. I dag er det i praksis bare IBM som leverer stormaskiner, og selskapet har også en stor andel av programvaremarkedet til disse maskinene.

Men Peter Linde, salgssjef for IBM i Sverige, sier til Computer Sweden at IBM nå arbeider med å gå over til en prismodell hvor prisen tilpasses kundens bruk av maskinen -work load charging, som IBM kaller det. Han understreker likevel at omtrent halvparten av programvaren som benyttes er fra andre leverandører, men håper at også disse vil ta i bruk lignende betalingsmodeller.

Til toppen