Last ned beta av Exchange 2010

Microsoft lover enklere drift og bedre stabilitet.

Last ned beta av Exchange 2010

Microsoft lover enklere drift og bedre stabilitet.

Betaversjonen av Microsofts nyeste server for blant annet e-post og kalender, Exchange Server 2010, kan nå lastes ned fra denne siden.

Det kommende produktet skal inneholde en rekke nyheter av betydning. Det mange regner som den største nyheten, er at Outlook Web Access (OWA) nå også kan brukes med full funksjonalitet på andre plattformer enn Windows med Internet Explorer. Brukere av Firefox 3 og Safari 3 skal også kunne bruke webgrensesnittet til Exchange. Dette betyr at OWA kan benyttes sammen med blant annet Mac OX X og Linux. Microsoft lover en enhetlig opplevelse, enten man bruker Outlook, Outlook Mobile eller OWA.

I tillegg støtter OWA selvfølgelig også Internet Explorer 7 og 8, men offisiell støtte for Opera og Google Chrome er utelatt.

OWA i Exchange Server 2010 skal dessuten få støtte for blant annet søkemapper, meldingsfiltrering, side-ved-side-visning for kalendre, mulighet til å sende meldinger som vedlegg til andre meldinger, utvidet kontekstmeny, mulighet for å sende og motta tekstmeldinger (SMS), integrasjon med Office Communicator og støtte for Conversation-visning.

Det sistnevnte er å vise meldinger som en kollapset tråd, slik de fleste kjenner fra diskusjonsfora på nettet. Dette skal gjøre det enklere å finne fram til enkeltmeldinger i en e-postbasert samtale, men skal også gjøre det mulig for en bruker å skjule samtalen helt, dersom man finnes den uinteressant å følge.

Lagringspåliteligheten i Exchange Server 2010 skal være forbedret gjennom flere mindre endringer, men meldingene skal fortsatt lagres i en Jet-database, ikke i en SQL Server-database, noe som tidligere har blitt antydet. Likevel skal det nå bli billigere å lagre store meldingsdatabaser og det skal gå raskere å gjenopprette postkasser etter feil.

Nytt er det også at replikeringsløsningene CCR (Cluster Continuous Replication) og SCR (Standby Continuous Replication) kombineres i en enkelt løsning som skal håndtere datareplikering både «on-site» og «off-site». Mailbox-servere kan defineres som en del av Database Availability Group for å tilby automatisk gjenopprettelse på individuelt mailbox-databasenivå, i stedet for på servernivå. Hver mailbox-database kan ha opptil 16 kopier. Konseptet med klyngede mailbox-servere finnes ikke lenger i Exchange 2010.

Flytting av en postkasse fra en server til en annen skal nå kunne gjøres på minutter, uten at brukeren må frakobles.

MailTips en ny funksjon i Exchange som vil varsle en brukeren ved mulig feilsending av e-post, for eksempel dersom man forsøker å sende en melding personlig melding til en stor distribusjonsliste, for eksempel alle de ansatte i selskapet.

Unified Messaging-delen av Exchange 2010 skal blant annet gjøre det mulig for brukerne å få gjengitt talemeldinger som tekst, slik at man slipper å måtte lytte til meldingen.

En ny arkiveringsfunksjon skal åpne for at personlige mapper lagres på serveren i stedet for på individuelle harddisker. Dette skal gjøre det enklere å sikkerhetskopiere arkivene.

Nytt er også rollebasert tilgangskontroll, Role Based Access Control (RBAC). Dette åpner å definere brede eller presise roller og tildelinger basert på rollene til administratorene og brukere, samt oppgave de utfører. Hvis en administrator eller bruker ønsker å utføre oppgaver i Exchange 2010, må administratoren eller brukeren legges til en universell sikkerhetsgruppe som allerede har en spesifikk RBAC-rolle. Eventuelt kan denne rollen tildeles direkte til administratoren eller brukeren.

Betaversjonen av Exchange Server 2010 skal offisielt ikke bli tilgjengelig før klokken 15 i dag, norsk tid, men den kan allerede lastes ned fra denne siden. Den kan kun kjøres på Windows Server 2008 og 64-bits Windows Vista. Også administrasjonsverktøyene krever et operativsystem med 64-bits støtte.

Maskinvaren som serveren installeres på, må minst ha 4 gigabytes med minne. I tillegg anbefales det at maskinen har 5 megabytes med minne for hver postkasse den betjener.

Mer informasjon om nyhetene i Exchange Server 2010 finnes på denne siden.

Exchange Server 2010 skal etter planen bli lansert i andre halvdel av 2009. Produkter som Office 2010, Visio 2010, Project 2010 og SharePoint Server 2010 vil komme i tidlige testversjoner i løpet av tredje kvartal i år. Utviklingen av disse produktene skal fullføres i løpet av første halvdel av 2010.

SharePoint Server 2010 blir forøvrig det første Microsoft-produktet som har Fast ESP-teknologien blir integrert.

    Les også:

Til toppen