Last ned din egen supersmarte søkehjelper

Det britiske søkeselskapet Autonomy lanserte torsdag Kenjin, selskapets nye søkeagent som finner relaterte dokumenter. Både på Internett og din egen maskin. Her er hva den gratis teknologi-bomben gjør:

Det britiske søkeselskapet Autonomy lanserte torsdag Kenjin, selskapets nye søkeagent som finner relaterte dokumenter. Både på Internett og din egen maskin. Her er hva den gratis teknologi-bomben gjør:

Britiske Autonomy har det siste året fått stor oppmerksomhet for sin kunstig intelligens-teknologi som finner dokumenter som handler om samme tema. Men hittil har du måttet betale dyrt for et system som bare leter på din egen server.

I dag lanserer Autonomy gratis-versjonen av sin teknologi som leter både på Internett og din egen maskin. Med lanseringen i dag blir Autonomy trolig en hard konkurrent for norske søkemotorer som Kvasir og teknologiselskaper som Fast.

Slik virker Kenjin-systemet:

Fra Kenjin-hjemmesiden kan du laste ned et lite program på 1,5 Mb. Ferdig innstallert på maskinen din ligger det ned på bunnen av skjermen og overvåker programmet og siden du ser på og/eller jobber med, for eksempel et Word-dokument eller en Internett-side.

digi.no har lastet ned programmet og kjørt en rask test. Som alle ekstraprogrammer stjeler Kenjin litt ytelse, men du får i løpet av noen sekunder opp forbausende treffsikre lenker i vinduet på bunnen av skjermen. Hver gang du bytter program eller hopper til en ny side, gjør Kenjin et nytt søk.

- Autonomy-teknologien leter etter mønster i teksten, uansett språk og presenterer en liste over dokumenter som handler om det samme, forklarer Finn Arvid Johansen, teknisk direktør i Autonomy Norden til digi.no.

Autonomy virker ved at programmet sender en liten matematisk representasjon til Autonomys server i England, som sender tilbake lenker til Internett-sider med samme mønster. I utgangspunktet får du lenker med ferske nyheter fra en svært lang liste aviser og publikasjoner på nettet. Men du kan også søke i eldre nyheter og et sett andre lenker, men Autonomy lar deg ikke lete igjennom hele Internett.

I tillegg til å lete på Internett, kan du også la programmet lete på din egen maskin eller et delt område på en server. Dermed lar Kenjin ansatte i en bedrift søke i felles dokumentsamlinger som ligger på en server.

- Kenjin lar deg raffinere søkene dine på en svært nyttig måte. Hvis du starter opp på en Internett-side, foreslås mange liknende. Når du velger en av dem, foreslår så Autonomy en ny som likner på denne. Ved å drille videre eller hoppe et skritt tilbake, kan du raskt finne det du trenger, forteller Johansen til digi.no.

En annen spennende mulighet med Autonomy er at programmet husker hva slags informasjon du skriver og leser. Sier du ja, kan du kobles rett mot andre Kenjin-brukere som har samme vaner som deg og få deres e-postadresse.
Les mer om Autonomys søketeknologi:
Agenter søker kunnskap mens du skriver
Autonomy vokser til Nasdaq
Nettet.no får ikke nettet.no
Autonomy-teknologien vil etter hvert dukke opp hos en rekke Internett-portaler, men da i form av tjenester som husker og foreslår nettsider for deg. I motsetning til Kenjin vil du da kunne lete på hele Internett.


Nettet.no er det første norske selskapet som har lisensiert teknologien.

Til toppen