FORBRUKERTEKNOLOGI

Last ned en million e-bøker gratis

Google legger ut en mengde klassikere i det åpne EPUB-formatet.

27. aug. 2009 - 11:13

Googles har ambisiøse mål om å tilgjengeliggjøre all verdens kunnskap.

Denne uken åpnet selskapet for nedlasting av over en million bøker i det frie EPUB-formatet.

Dette er bøker som søkegiganten har skannet inn, og som er fritt tilgjengelig fordi åndsverket ikke er beheftet med opphavsrett. Som regel skyldes det at boktitlene er såpass gamle at opphavsretten har gått ut på dato.

Tidligere har selskapet gjort slike titler tilgjengelig for nedlasting som PDF. Heretter skal de samme titlene kunne lastes ned gratis i EPUB-formatet.

EPUB skal være ideelt for håndholdte enheter med små skjermer, som mobiltelefoner og digitale lesebrett, fordi teksten automatisk tilpasses skjermstørrelsen – ikke helt ulikt slik HTML lar tekst flyte etter tilgjengelig plass.

PDF-versjonene er rene bildekopier, mens EPUB-utgavene kan inneholde feil, fordi innholdet er skapt ved å kjøre bildene gjennom en OCR-løsning (tekstgjenkjenning).

- Fordelen er at disse boktitlene ikke er låst fast til én spesiell enhet, skriver Google i et blogginnlegg, med klar adresse til Amazon og deres proprietære bokformat til lesebrettet Kindle.

Bøkene er tilgjengelig gjennom Google Books, som prosjektet kalles.

Her finner du klassikere som En julefortelling og Oliver Twist fra Charles Dickens, Mary Shelleys Frankenstein, eventyrene til brødrene Grimm og mye annet.

Vanskelig å finne frem

Hvis vi skulle ha noe å utsette på tilbudet, måtte det være at det virker vanskelig finne frem til boktitler som faktisk kan lastes ned gratis. Langt på vei de fleste bøkene Googles har indeksert er bare søkbare og til salgs.

For å se om en bok er tilgjengelig for fri nedlasting må du først søke deg frem, og se etter valget "download", som her:

EPUB-titler kan leses på en lang rekke digitale lesebrett, blant annet fra Sony. Det finnes også mye programvare, også til ulike mobiltelefoner som leser dette formatet.

Se denne nettsiden for en oversikt over noen av de mange applikasjonene og plattformene som kan lese slike filer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.