Last ned gratis, norsk Office-kopi

Nå er endelig Linux blitt et fullverdig alternativ til Windows. En gruppe frivillige kodere er ferdig med norske versjoner av KOffice, en rival til Microsoft Office.

Nå er endelig Linux blitt et fullverdig alternativ til Windows. En gruppe frivillige kodere er ferdig med norske versjoner av KOffice, en rival til Microsoft Office.

Linux har tatt dataverden med storm, men hittil bare for bruk på servere. På skrivebordet dominerer Windows fremdeles totalt. Til tross for at Linux og alt du trenger er gratis, har få valgt å bytte.

De fleste er enige om at den største bremseklossen er lite brukervennlige installasjonssystemer. Her i Norge har dessuten bruken av Linux vært bremset av en annen faktor: Mangelen på programvare med norske menyer, stavekontroll og hjelpesystemer.

En gruppe norske frivillige utviklere som arbeider under tittelen Skolelinux har kastet seg over begge utfordringene. Gruppen, ledet av Knut Yrvin, er nå ferdige med å løse de første utfordringene. Gruppen har laget bokmål og nynorsk-versjoner av KOffice, en samling kontorprogrammer som minner mye om Microsoft Office.

Les: Gratis norsk tekstbehandler klar i august

Målet til Skolelinux er å lage en Linux-CD som vanlige norske skoler skal klare å installere på sine PC-er og en skole-server. Men CD-platen vil også egne seg godt for bedrifter og enkeltbrukere som ønsker å bytte til Linux, mener Yrvin.

Du kan nå laste ned de ferdige programpakkene for bokmål og nynorsk. Her er mulighetene: Du kan velge deg en av mange Linux-versjoner og installere det rykende ferske KDE 2.2.1- grensesnittet. Med i denne pakken følger det over 100 programmer, blant annet KOffice der du nå altså kan velge menyer og hjelp på bokmål eller nynorsk. Selve grensesnittet KDE har også norske menyer. KDE 2.2.1 er såpass ny at det foreløpig ikke finnes så mange CD-plater i sirkulasjon, men dette vil dukke opp snart, forteller Yrvin.
Her kan du laste ned KDE 2.2.1 for en rekke Linux-versjoner med alle programmer inkludert., Har du allerede installert KOffice, kan du laste ned fil for bokmål-menyer eller for nynorsk.

I tillegg til KOffice jobber Skolelinux-gruppen også med å fornorske en annen Office-kopi. Sun Staroffice 6.0 lover en rekke forbedringer, og er som Microsoft Office basert på filformatet XML. Les: StarOffice 6.0 beta klar til nedlasting KOffice inneholder:
KWord tekstbehandling, KSpread regneark, KPresenter for presentasjon, Kivio for å tegne flytdiagrammer, Kontour tegneprogram, Krayon for bildebehandling, Kugar for å lage rapporter og KChart for å lage diagrammer. Les mer om KOffice

Bak Skolelinux står det rundt 40 frivillige utviklere. Gruppen har fått Internett-linje av Akershus Fylkerskommune og en server av IBM.

- Landets skoler kunne spart 360 millioner kroner på programvare hvert år hvis de gikk over på Linux, hevder Yrvin overfor digi.no.

- Å lage norske versjoner av KOffice var en mindre jobb. Den største jobben er å lage et mer brukervennlig installasjonssystem for Linux. Vi har kommet ganske langt, men det gjenstår mye testing, og vi skal skrive en brukerhåndbok som skal la lærere kunne installere og sette opp elevkontoer. Vi er i rute til å være ferdig til mars, forteller Yrvin.

CD-platen skal gi norske lærere tre valg: Installere server, full klient eller tynn klient. I tillegg vil det følge med programvare for backup, et publiseringsverktøy for å lage nettsider, og SQL-ledger, et regnskapsprogram - alt på norsk. Les mer om SQL-ledger

Skolelinux-gruppen forteller om enorm interesse, særlig fra skoleverket i nynorsk-kommuner som ønsker seg nynorsk-programvare.

Til toppen