Last ned gratis sikkerhetskontrakt

Gartner mener alle bedrifter trenger en IT-sikkerhetskontrakt. digi.no har derfor fått satt sammen en gratis, norsk kontrakt.

Gartner mener alle bedrifter trenger en IT-sikkerhetskontrakt. digi.no har derfor fått satt sammen en gratis, norsk kontrakt.

Analyseselskapet Gartner har ved flere anledninger påpekt at IT-sikkerhet ikke kan oppnås med sikkerhetssystemer alene - man må lære opp og ansvarliggjøre den enkelte bruker.

For mange analyser viser at det er de ansatte, ikke hackere, som gjennom feil bruk som utløser de fleste datatap og tap av arbeidstid på grunn av IT-problemer.

Dette har de største selskapene da også tatt tak i med å be de ansatte lese igjennom og signere en IT-sikkerhetskontrakt. Mening er ikke å tre nedover ørene på de ansatte en bunke med nei- og fy-regler, men å bevistgjøre brukerne på ansvaret adgang til IT-systemene krever.

Meningen er også å skape noe faste kjøreregler som fjerner tvil om hva som er lov. Nylig vant to arbeider mot Conoco Phillips om pornosurfing. Oljeselskapet hadde ikke vært klar nok om hva som var lov.

Problemet er at det er dyrt å få laget slike kontrakter. digi.no forsøkte å finne en norsk standard-kontrakt som små og store selskaper kunne bruke uten å betale for å skape en selv.

Fordi vi ikke fant noen, har vi tatt jobben med å lage en selv. Denne norske IT-sikkerhetkontrakten du finner under er utarbeidet av digi.no i samarbeid med bransje-foreningen IKT-Norge.

Kontrakten er basert på instruksene flere av Norges største IKT-selskaper, men disse ønsket å være anonyme.

I tillegg har advokat og IT-jussekspert Knut Glad og Nicolai Stenersen i advokatselskapet Arntzen de Besche bidratt på en rekke punkter.

Kontrakten er ment som en kontrakt mellom arbeidsgiver og arbeidstager, eller annet personell som er engasjert av bedriften. Kontrakten kan brukes som den er, eller endres i henhold til de behov bedriften måtte ha. digi.no's målsetting er at kontrakten skal være en huskeliste for forhold som angår IT-sikkerhet.

Utgangspunktet er at analyseselskapet Gartner mener at IT-sikkerhet ikke kan oppnås med sikkerhetssystemer alene – man må lære opp og ansvarliggjøre den enkelte bruker. digi.no forsøkte å finne en norsk standard-kontrakt som små og store selskaper kunne bruke uten å betale for å skape en selv. Fordi vi ikke fant noen, har vi tatt jobben med å lage en selv.

Kontrakten kan fritt lastes ned og brukes som en tjeneste for våre lesere.
Klikk på denne lenken og kopier så hele teksten.

Vi ønsker forøvrig innspill fra våre lesere om punkter man føler burde vært lagt til eller utvidet. Send en epost til er@digi.no.

Til toppen