Last ned nytt, helt gratis mp3-alternativ

Christopher Montgomery er mannen bak et nytt, bedre og helt gratis mp3-alternativ. Her er historien om "Ogg Vorbis".

Ogg Vorbis er et lydkomprimeringsformat. Det kan sammenlignes med andre formater for lagring og avspilling av digital musikk, slik som for eksempel mp3, vqf eller aac. Ogg Vorbis skiller seg fra de andre ved at det er fullstendig gratis, åpent og ikke patentert.

Det gjelder nemlig ikke mp3. Alle som lager mp3-programvare må betale en avgift til tyske Fraunhofer Institute.

På Ogg Vorbis' nettsider kan du nå laste ned og finne svar på flere spørsmål om programmet.

Wall Street Journal forteller i dag historien om mannen bak det nye musikkformatet, Christopher Montgomery. 29-åringen som har satset og tapt både ekteskap og sparepenger på å utvikle Ogg Vorbis, og som gjerne vil være musikkens svar på Linus Torvalds.

Man kan bruke Ogg Vorbis-programmet til å lage mp3-filer fra en musikk-CD, eller omvendt. Flere mp3-avspillingsprogrammer (for eksempel WinAmp) tilbyr spesielle plug-ins som også lar brukerne spille Ogg Vorbis-filer sammen med tradisjonelle mp3-filer.

Ogg Vorbis er i seg selv helt lovlig - det er muligheten til ikke å betale for opphavsrettsbeskyttet musikk som er det juridiske problemet. Den samme problemstillingen kom tydelig frem i Napster-saken.

Montgomery hevder overfor WSJ at hans program ikke bare er gratis - det lager også bedre lyd på musikkfilene, og tar opp mindre plass på PC-en.


En gjennomsnittlig Ogg Vorbis-fil bruker omtrent 38 prosent mindre plass på harddisken enn en vanlig mp3-fil.

Over 100.000 personer har, ifølge WSJ, lastet ned testversjoner av programvaren i løpet av forrige måned. Dette er likevel lite i forhold til de millioner av mennesker som nå benytter seg av ulike mp3-varianter.

Til toppen