Last ned Oracles nye database gratis

Neste torsdag lanserer Oracle-sjef Larry Ellison endelig sin nye 9i-database. Men ivrige utviklere kan laste ned pakken allerede nå.

De fleste programvarekunder har nok lært seg forskjellen mellom utrykkene "lansert" og "i salg", men det er få som tøyer tålmodigheten så langt som Oracle.
Larry Ellison lanserte 9i-samlingen i San Francisco i 2. november i fjor. Men det var bare to av de tre hoveddelene som kom i salg. Applikasjon-server og utviklerverktøyene kom et halvt år før selve databasen 9i er klar.
Oracle starter salget neste torsdag, men ivrige utviklere kan allerede laste ned hele databasen fra Oracles hjemmesider gratis.


- Vi lar deg laste ned alle våre produkter fritt for prøvebruk og tror ikke vi taper mye penger på dette, sier Harald Løvvik markedssjef hos Oracle Norge til digitoday.no.

Her er de store nyhetene i Oracle 9i-databasen:

  • Felles cache: Oracle 9i inneholder et nytt system for å dele oppgavene mellom flere maskiner. Systemet inneholder ny caching-teknologi som lar mange servere og applikasjoner bruke de mest etterspurte dataene på en raskere måte. Med teknologien kan bedrifter legge til nye servere etter hvert som behovet for ytelse øker; Oracle 9i tar selv i bruk den nye serveren og sprer dataene på riktig måte. Med Oracle 9i på 12 servere, vil en applikasjon ikke falle helt ned på 100.000 år, hevder Oracle.Tilsvarende tall for Microsoft SQL Server på samme maskinvare er et havari litt over én gang i uken, påstår Oracle.
  • Bedre sikkerhet: De kanskje mest spennende nyhetene ligger på sikkerhetssiden. Oracle har lagt inn en angre-funksjon i sin database. Taster du feil eller gjør noe annet galt, kan du trykke "angre" og hoppe tilbake til der du startet. Systemet har også mye innebygget intelligens som retter opp brukerfeil. Får du et datahavari, hevder Oracle at 9i klarer å gjenopprette alt og være tilbake på lufta i løpet av 17 sekunder.
  • ASP-drift: Oracle har også forbedret sikkerheten for bedrifter som ikke drifter selv, men leier av et ASP-selskap. ASP-selskap kan nå drifte mange kunder med samme database og gi forskjellige brukere i hver bedrift forskjellig adgang.
  • Trådløs: Oracle har gjort en rekke tilpassinger for å kunne kommunisere med og vise frem data og innhold på mobiltelefoner og andre trådløse maskiner.

Til tross for lange ventetider, vokser Oracle pent. Selskapet økte sin andel av databasemarkedet fra 31,4 prosent i 1999 til 33,8 prosent i 2000, viser en fersk Gartner Group-analyse. Microsoft har spist tilbake litt av salget på Windows NT/2000, men ellers vinner Oracle. IBM vokser svakt fra 29,9 til 30,1 prosent. De tre store spiser med andre ord andeler fra alle de små aktørene.
Les mer om Gartner-undersøkelsen: Oracle fortsatt på topp i databasekampen
Til toppen