Laster ned 30 terabyte i døgnet

Kraftig datavekst i 3G-nettet til Telenor, som nå øker utbyggingsfarten.

Laster ned 30 terabyte i døgnet
Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, lover bedre 3G-dekning og -kapasitet i årene som kommer. Bilde: Marius Jørgenrud

Telenor kunngjorde i dag at selskapet skal øke farten på utbyggingen av selskapets 3G-nett. Dette skal dels gjøres ved å oppgradere en mengde eksisterende 2G-stasjoner, men selskapet skal også etablere mange nye 3G-stasjoner innen utgangen av 2014. Til samme skal Telenors nett få 3000 flere 3G-stasjoner enn i dag.

Telenor lover av 90 prosent av selskapets mobilkunder vil ha 3G-dekning der de bor ved utgangen av 2012. Men utbyggingen skal fortsette inntil dekningen er på 95 prosent, noe som tilsvarer det NetCom skal ha klart innen utgangen av året.

Frekvensene 3G-nettet benytter, er høyere enn det som er tilfellet for 2G-nettet. Dette innebærer dårligere rekkevidde, noe som betyr at én 2G-stasjon gjerne må erstattes av flere 3G-stasjoner for å oppnå samme dekning. Oppgradering av basestasjoner fra 2G- til 3G innebærer dessuten ofte at stasjonen må knyttes til et raskere datanett. Tradisjonelt har 2G-basestasjonene benyttet en radiolink på 2 megabit per sekund.

Bruken av mobilt bredbånd har også vokst kraftig de siste årene. Det er begrenset hvor mye kapasitet én basestasjon kan levere, så for å holde tritt med utviklingen må Telenor også etablerer flere basestasjoner på steder som allerede har dekning, men hvor mye av kapasiteten allerede er brukt opp.

Ifølge Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, skal selskapet i år oppgradere omtrent 500 eksisterende 2G-stasjoner. I tillegg skal det bygges 350 nye stasjoner i de 20 største byene, for å sikre god kapasitet, men også for å bedre dekningen innendørs.

– Nordmenns mobilbruk har endret seg radikalt. Nå er over 55 prosent av mobiltelefonene i Telenors nett smarttelefoner, og ved utgangen av 2012 forventer vi at dette tallet har steget til 70 prosent, sier Svendsen i en pressemelding.

Telenor melder om at databruken fra mobiltelefoner vokste med 22 prosent bare fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Dersom veksten fortsetter, vil årsveksten være på rundt 150 prosent. I et gjennomsnittlig døgn laster Telenors kunder ned rundt 30 terabyte i døgnet.

Telenor bygger også videre på selskapets LTE-nett og vil lansere dette i år i Oslo, Bærum, Sandvika, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandnes, Lillestrøm og Longyearbyen.

    Les også: