RESULTATERFINANS

Lav aksjekurs girenorm utvanning

Skal ikke emisjoner sikre selskapet videre vekst? Joda, men det er noen negative aspekter ved emisjoner også.

18. jan. 2001 - 07:01
Oslo Børs

De beste selskapene henter inn penger når markedet er på topp. Det var det som skjedde i mange av dotcom-selskapene i fjor, og flesteparten av disse selskapene finansierte hele driften med egenkapital. Nå når aksjekursene har falt drastisk tilbake, er ikke lenger selskapene så tilbøyelige til utstede nye aksjer. Hva kommer dette av?

Det de eksistrende eierne er redde for er begrepet "utvanning". Utvanning innebærer at eierandelen til eierne blir redusert gjennom en emisjon på lavere kurs. Dette forklares best ved et eksempel, for eksempel Fast Search & Transfer ASA:

I fjor var selskapet på det meste verdsatt til 25 milliarder kroner, mens verdien i dag er sunket til fem milliarder. Selskapet har planlagt en emisjon i forbindelse med en børsintroduksjon (som forøvrig lar vente på seg). Dette skal være en milliardemisjon, men på grunn av den lave aksjekursen er utvanningen for de eksisterende aksjonærene enorm. Hvis selskapet hentet inn to milliarder mens selskapet var verdsatt til 25 milliarder kroner, ville utvannningen blitt på åtte prosent. Med en markedsverdi på fem milliarder er utvanningen på 40 prosent!

Når selskapets aksjekurs er høy, opplever vi at tilbøyeligheten til å foreta emisjoner er stor. Dette kommer nettopp av at utvanningen er mindre for de eksisterende eierne. Hvis aksjekursen er lav, kan selskapet vurdere å låne penger. Dette er hva børsnoterte Intellinet og Exense har valgt å gjøre.


  • Emisjonskursen. Det er bestandig knyttet usikkerhet til denne, og ofte kreves det en rabatt for å få inn attraktive aksjonærer.
  • En eventuell bloc-building-prosess. Dette er en rettferdig prosess, men hva emisjonskursen blir, er usikkert.
  • I tillegg er det avgjørende hva pengene skal brukes til. Goodtech for eksempel, hentet penger i en emisjon rett før jul i 1999 for å sikre driften. Dette er ikke noe godt tegn og vitner om et selskap i store problemer.
  • Og sist, men ikke minst: Utvanning. Dette er særlig aktuelt dersom det er en rettet emisjon, selv om disse er godkjent av generalforsamlingen. Utvanningen medfører at de gamle aksjonærene får en mindre del av fremtidig overskudd.

Merkantildata ASAGetronics

fortrinnsrettet emisjon

rettede emisjoner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.