JUSS OG SAMFUNN

Lav ledighet vil presse opp lønningene

Mangel på folk vil presse opp lønningene, men IT-bransjen kan kapre folk både i inn- og utland, spår Per Morten Hoff.

31. juli 2006 - 12:31

Nye tall fra tall fra juli forteller at ledigheten i IT-bransjen faller rekordraskt og nå er nede i 1,4 prosent.

- Hvis denne utviklingen fortsetter, vil mangelen på arbeidskraft bli stor i løpet av høsten, sier Tormod Reiersen, Seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet, NAV.

    Les også:

Det vil alltid være litt arbeidsledighet, 1,4 prosent er reellt sett null-ledighet. Husk at ledigheten på sitt verst etter dotcom-kollapset var på 5-6 prosent, påpeker Per Morten Hoff, sjef i bransjeforeningen IKT.

Hoff mener at vi nå hente frem igjen mye av de erfaringene vi gjorde under dotcom-årene.

Det vil bli en tøffere jakt på de IT-ansatte igjen og det enkleste er å lokke med høyere lønninger. Som under dotcom-årene vil det være offentlig sektor som rammes hardest, mener Hoff.

- Nå rammes bransjen av at så få har startet på IT-utdannelser, påpeker Hoff. Vi har hatt fire år med lave søknadstall til både universiteter og høyskoler.

Hoff påpeker dog at selve IT-bransjen ikke bare vil stjele ansatte fra konkurrenter. Offentlig sektor slet med for lave lønninger på slutten av 90-tallet og IT-bransjen kunne derfor tappe deres IT-avdelinger.

- Dette vil raskt kunne skje igjen. En del IT-folk som mistet jobben sin etter dotcom-fallet gikk også til andre bransjer. Kanskje man kan lokke flere av disse tilbake til bransjen, sier Hoff.

Men han påpeker at det er en viktig annen faktor med i spillet nå som ikke var der i 1999 eller 2000.

- Jeg tror vi vil se en raskt vekst i outsourcing, både til europeiske og asiatiske land. Norske bedrifter burde også lokke til seg flere ansatte fra Europa, sier Hoff og trekker frem det lavere lønnsnivået i Sverige.

Hittil har bare en håndfull IT-selskaper og kunder satt ut prosjekter til enten land i Europa

eller asiatiske land som India.

EDB-sjef Endre Rangnes er foreløpig ikke helt enig med Hoff. EDB offentliggjorde nylig et større kutt i staben.

- Vi ser noen generell mangel, men det er mangel og lønnspress på enkelte områder, blant annet prosjektledelse, SAP, .Net og Java, sier Rangnes til digi.no.

Men han støtter Hoff på offshoring.

- De store internasjonale konsulentselskapene, som Accenture, IBM og Capgemini setter allerede ut en del jobber til lavkostland. Dette er allerede med på å holde lønningspresset nede, mener han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.