JUSS OG SAMFUNN

Lavabit stenges etter press

Den kryptert e-posttjenesten ble brukt av Edward Snowden.

Den krypterte e-posttjenesten Lavabit har valgt å stenge. En indirekte årsak er at Edward Snowden brukte tjenesten for å unngå å bli avlyttet.
Den krypterte e-posttjenesten Lavabit har valgt å stenge. En indirekte årsak er at Edward Snowden brukte tjenesten for å unngå å bli avlyttet. Bilde: The Guardian/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. aug. 2013 - 08:04

San Francisco (NTB-Reuters-AFP): Eposttjenesten Lavabit, som varsleren Edward Snowden skal ha brukt for å unngå overvåking, legger ned virksomheten. Årsaken antas å være press fra amerikanske myndigheter.

Lavabits eier, Ladar Levison, la torsdag ut en melding hvor han opplyste at tjenesten stenges.

«Jeg er blitt tvunget til å ta et vanskelig valg: Å bli delaktig i forbrytelser mot det amerikanske folket, eller å vende ryggen til nesten ti års hardt arbeid og stenge Lavabit», skiver Levison på tjenestens nettside.

Han hevder at han ikke har anledning til å fortelle om sine «opplevelser de siste seks ukene». Men han antyder at han er blitt satt under press av amerikanske myndigheter.

Lavabit har tilbudt brukerne en kryptert eposttjeneste som har vært svært vanskelig å overvåke for utenforstående. En ansatt i menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch sa på en pressekonferanse i Moskva for fire uker siden at hun hadde vært i kontakt med Edward Snowden ved hjelp av Lavabit.

Snowden jobbet tidligere for amerikansk etterretning og har avslørt store mengder hemmelig informasjon om etterretningsorganisasjonen NSA. Organisasjonen jobber blant annet med å overvåke internett og telefonbruk i USA og mange andre land. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.