Ledelsen i Siemens SBS ryker ut

Toppsjef Ole Morten Skymoen og to andre ledere i Siemens SBS trekker seg som følge av påstandene om kontraktjuks med Forsvaret.

Toppsjef Ole Morten Skymoen og to andre ledere i Siemens SBS trekker seg som følge av påstandene om kontraktjuks med Forsvaret.

Regjeringsadvokaten har enda ikke kommet med sin konklusjon, men på fredag tok saken om der Siemens Business Consulting (SBS) er anklaget for å ha overfakturert Forsvaret en ny og dramatisk vending.

De tre topplederne som har håndtert saken slutter. De tre er administrerende direktør Ole Morten Skymoen, finansdirektør Hans Harbitz og kontraktsansvarlig Petter Moestue, skriver Finansavisen.

Bakgrunnen for saken er store maskinvareleveransen Siemens gjorde til Forsvaret. I kontrakten hadde partene avtalt maksgrensen for påslag SBS kunne legge på leveransene. Men SBS overskred disse grensene på en rekke leveranser.

Saken ble avslørt av VG etter lekkasjer fra SBS. I etterkan viste det seg at Per Yngve Monsen hadde varslet den tyske ledelsen i Siemens om overfaktureringen, men fikk sparken. Monsen gikk til sak og i september vant han en knusende seier i en rettssak som virvlet opp mye negativ PR for SBS.

Senere skrev Forsvaret at «Siemens SBS kan ha fakturert Forsvaret med i størrelsesorden 40-50 millioner kroner for mye.»

    Les også:

Siemens hevder de ikke overfakturerte, og mener oppsigelsen ikke hadde noe å gjøre med at Monsen slo alarm. Men Siemens ble ikke trodd av Oslo tingrett, som finner det sannsynliggjort at Siemens SBS skjulte at de hadde for høye marginer. Retten viser spesielt til ett tilfelle der 9,5 millioner skal ha blitt skjult.

Retten mener også at Siemens har pyntet på bevismaterialet etter at Monsens påstander ble kjent. Siemens sier de vil anke dommen, men rettsaken kan ha gitt Forsvaret ny informasjon.

- De tre trekker beklager den omdømme-belastningen Siemens er utsatt for og trekker seg som en følge av det, sier kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus i Siemens til Aftenposten.

Forsvaret og regjeringsadvokatene har gransket saken helt siden den dukket opp i februar, men har enda ikke kommet med noen konklusjon.

digi.no avslørte i oktober at mye av problemet ligger i Forsvarets kontrakt med SBS - den er så vagt utformet at selv om SBS blir kjent skyldig, er det ikke klart om Forsvaret kan kreve tilbakebetaling.

Til toppen