Ledere som har 'gått på trynet' er attraktive

I Norge er vi ikke så flinke til å verdsette den erfaringen man faktisk får med seg når man som bedriftsleder opplever å levere elendige resultater. Sannsynligheten for at man gjør samme feilen igjen er heller liten, mener direktør og hodejeger Truls Mo i Futurestep.

I Norge er vi ikke så flinke til å verdsette den erfaringen man faktisk får med seg når man som bedriftsleder opplever å levere elendige resultater. Sannsynligheten for at man gjør samme feilen igjen er heller liten, mener direktør og hodejeger Truls Mo i Futurestep.

Det mangler ikke eksempler på ledere som kanskje ikke føler seg så høye i hatten for tiden. Senest i går skrev digitoday om Internett-konsulentselskapet Icon Medialabs profilerte toppleder, Ulf Dahlsten, som trakk seg fra stillingen etter en elendig resultatfremleggelse og manglende tillit i markedet.
Les denne saken her: Blodbad i Icon, toppsjef går

De som har vært toppledere i selskap som enten har levert blodrøde tall eller har måttet gå den lange veien til Skifteretten, har fått en unik og viktig erfaring, mener administrerende direktør i Futurestep Norge AS, Truls Mo.

Kravene til toppledere blir stadig høyere, og i snitt sitter næringslivstoppene kortere i stillingene sine nå enn de gjorde for noen år siden. Dette er både frivillig og ufrivillig, mener Mo.

- Kravene til endringsvilje og tålmodighet når det gjelder resultater er endret - alt skjer i et raskere tempo nå. Derfor sitter også ofte lederne i stillingene sine i kortere perioder.

De lederne som går av kan fortsatt være attraktive på arbeidsmarkedet. Mo mener man må skille mellom de ulike årsakene til ledernes avgang.

- Generelt kan man si to ting. Dersom årsaken til avgangen er forankret i avdekking av ulovligheter, vil disse lederne ha vanskeligheter med å komme tilbake blant toppene i næringslivet. Ulovlige handlinger skaper mistillit i markedet. Når det gjelder dårlige resultater, er saken en helt annen, sier Mo til digitoday.no.

- Det er viktig å verdsette den kompetansen man får av å mislykkes. Man vil sannsynligvis ikke gjøre samme feil igjen. Man vil være svært grundig på de områdene man tidligere har feilet, sier han og bruker en flyulykke der kapteinen og personalet glemte å av-ise flyet før avgang som eksempel. - Denne kapteinen vil sannsynligvis være svært grundig med av-isingen i fremtiden.

- Lærdommen man får ved å gå på trynet har god verdi, og vi har en liten tradisjon her i Norge på å verdsette denne erfaringen og kunnskapen.

Mo understreker viktigheten av at lederne ved neste korsvei beviser at de faktisk har lært noe av feilene. - Vi er opptatt av å avdekke forutsetningene for at samme feilen ikke vil gjenta seg, sier han og legger til at ledere som slutter etter uenighet med styret om videre veivalg også får med seg erfaringer de kan vokse på.

Til toppen