Ledig mobilnett kan bli ADSL-konkurrent

Frekvensene til det gamle NMT-mobilnettet kan gi en ny og billig konkurrent til ADSL.

Frekvensene til det gamle NMT-mobilnettet kan gi en ny og billig konkurrent til ADSL.

Det gamle, analoge NMT-nettet skal legges ned, noe som frigjør frekvensbånd på 450 MHz. Dette åpner muligheter i Norge og mange andre land, for konkurrenten til UMTS (WCDMA-teknikken) heter CDMA2000 og bruker akkurat dette 450 MHz-båndet.

Samferdelsdepartementet har utlyst en auksjon på frekvensbåndet, men det er uklart hva som skjer og om noen vil by. Utviklingen i Tjekkia forteller om en spennende mulighet:

Der skal EuroTel Praha, den største mobiloperatøren, bruke den såkalte CDMA2000 1xEV-DO-teknikken til noe helt annet enn mobiltelefoni. For teknikken gir en båndbredde på hele 2 MBit i sekundet. Dermed har man en konkurrent til ADSL-bredbånd.

Eurotel fortalte nylig, skriver analyseselsapet Ovum, at man skal lanseres CDMA2000 som et bredbåndsalternativ og selge abonnement sammen med USB-baserte modemer for stasjonære og bærbare PCer, levert av amerikanske GTRAN Wireless. Fra basestasjoner rundt i tjekkiske byer skal Eurotel dermed servere bredbånd i konkurranse med fastlinje-selskapene.

CDMA-nettverket, som skal lanseres av Nortel, kan også brukes til tilby å mobilnett med taletrafikk.

Men om CDMA kan bli et alternativ til ADSL i Norge er uklart. For den som skal by på NMT-lisensen må lage et mobilnett som dekker hele Norge.

- Staten vil ha tilbake en dekning som går tapt med NMT, fortalte telesjef i Samferdselsdepartementet, Eva Hildrum, til digi.no i for tre uker siden. Vi vet ikke hvordan interessen for frekvensene er, men vi har mottatt spørsmål fra potensielle aktører, forteller hun.

"I vilkårene for den nye tillatelsen er det tatt inn et krav om etablering av minst 30 basestasjoner, som gir en beregnet minstedekning på 16 000 km², og at dekningen skal være etablert innen 15. september 2005. Det må være god tilgang på terminaler for at dekningskravet skal kunne anses oppfylt. Planer for hvordan denne dekningen skal tilbys må godkjennes av Post- og teletilsynet. "

En slik landsdekkende utbygging blir dyr for en aktør som bare ønsker å lage en ADSL-konkurrent.

På denne Ovum-siden kan du lese mer om EuroTel planer.

Til toppen