TELEKOM

Ledige IP-adresser halvert på ni måneder

Mangelen kan føre til eksplosiv etterspørsel etter IPv6, mener koordinator.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. okt. 2010 - 10:11

Organisasjonen som koordinerer det globale forrådet av ledige IP-adresser, Number Resource Organization (NRO), kunngjorde i går at under fem prosent av verdens IPv4-adresser ikke er tildelt noen av de fem regionale registrene, RIR (Regional Internet Registry). I januar gjenstod i underkant av ti prosent av IPv4-adressene, men i løpet av de ni månedene som har gått har RIR-ene blitt tildelt mer enn 200 millioner nye IPv4-adresser fra IANA (Internet Assigned Numbers Authority), noe som betyr at antallet ikke-tildelte adresser har blitt halvvert.

– Dette er en stor milepæl i livet til Internett, og betyr at tildelingen av de siste IPv4-blokkene til RIR-ene er umiddelbart forestående. Det er kritisk at alle Internett-interessenter handler nå får å sikre at IPv6 tas i bruk til rett tid, sier Axel Pawlik, formann i NRO, i en pressemelding.

NRO mener det likevel er framgang å spore på IPv6-fronten, blant annet ved at de fem RIR-ene trolig vil be om å få tildelt over 2000 IPv6-adresseblokker i løpet av 2010, noe som er 70 prosent flere enn i fjor.

For øyeblikket gjenstår det to såkalte /8-blokker i adresserommet for IPv4. Hver av disse tilsvarer 1/256 av det totale adresserommet. De sju første av disse tolv blokkene vil bli tildelt RIR-ene på vanlig måte, mens hver av RIR-ene vil få tildelt én av de fem siste blokkene.

Med dagens uttømmingstakt venter NRO at de fem siste adresseblokkene vil bli tildelt RIR-ene tidlig i 2011.

NRO skriver at presse på å ta i bruk IPv6 er stigende.

– Mange ser med uro på at uten adekvate forberedelser og handlinger, vil det bli en kaotisk jakt etter IPv6, noe som kan øke Internett-kostnadene og true stabiliteten og sikkerheten til det globale nettverket, avslutter NRO i pressemeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.