KARRIERE

Ledighetstallene faller raskt for IKT-bransjen

Det blir nå raskt vanskeligere å skaffe seg nye hoder, snart er ledighetskøen i IT-bransjen borte.

2. okt. 2006 - 13:11

I Norge er det gode tider for ansatte i IT-bransjen. Det er flust med jobber og det er mange bedrifter som søker etter flere ansatte. Nedgangen i arbeidsledigheten beveger seg mot nullpunktet og IT-bransjen går ditt raskere enn den generelle arbeidsledigheten som også er lav.

Ved utgangen av september var det 1307 registrerte arbeidsledige innen IKT-yrkene i Norge, viser tall fra NAV. Det er enda færre enn i august da det var 1461 IT-ledige.

Sammenlignet med samme måned i fjor er tallene enda bedre.

- I samme måned i fjor var det 720 flere arbeidsledige, sier Stein Langeland, seksjonssjef i NAV til digi.no.

Det betyr at det var 36 prosent færre IT-ansatte som stod uten jobb i september i år, sammenlignet med september 2005. Arbeidsmarkedet totalt sett hadde en ledighetsnedgang på 28 prosent, så IT-bransjen genererer tydeligvis flere nye arbeidsplasser enn snittet for alle bransjer i Norge.

IKT-bransjen er på sin side redd for at den allerede lave arbeidsledigheten skal skape lønnspress og at mye ikke blir gjort på grunn av manko på kompetent arbeidskraft.

Antall utlyste stillinger kunne fjernet over halvparten av de ledige dersom det var samsvar mellom ønsket kompetanse og behovet.

- Det er også en ganske bra tilgang på stillinger. I løpet av måneden var det tilgang på 818 stillinger, sier Langeland.

Det kan imidlertid ikke direkte oversettes til at det vil bli 818 færre ledige ved neste måned. Tallene det opereres med er såkalte strømtall, det vil si at de viser hva kommer inn av nye stillinger og arbeidsledige. Mye prosjektorientert arbeid gjør også at noen i perioder står uten arbeid i kortere eller lengre perioder når prosjektene avsluttes.

- Denne bransjen vil hele tiden ha mange prosjektansatte , så det vil alltid være et vist ledighetnsnivå, sier Langeland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.