JUSS OG SAMFUNN

Legg e-signaturen til mobilen

NetCom gir ansatte med hjemmekontor adgang til interne bedriftsnett fra mobilen.

Elektroniske signaturer har latt vente på seg, men nå tester flere aktører ut teknologien. NetCom har gjennomført et pilotprosjekt fra november i fjor til februar i år for å teste PKI-sikret adgang til interne bedriftsnett blant ansatte med hjemmekontor og mobiltelefon. De er i godt selskap.

    Les også:

– Vi har testet ut et alternativ til passordkalkulatoren som både er rimeligere, mer brukervennlig og sikkert, forteller ansvarlig for PKI i NetCom, Kjell Kongelf til digi.no.

Testen er gjennomført mot 50 NetCom-ansatte med hjemmekontor. Disse har fått et spesielt SIM-kort i sin mobiltelefon, med PKI-funksjonalitet («Public Key Infrastructure»), altså elektronisk signatur: En «nøkkel» i SIM-kortet knyttes opp mot et sertifikat som er den elektroniske identifikasjonen.

Det elektroniske sertifikatet er produsert av TeliaSonera i Sverige, mens NetCom har etablert sikkerheten rundt det.

Når en ansatt skal logge seg på hjemmekontoret mottar han en SMS-melding på mobiltelefonen og blir bedt om å identifisere seg. Brukeren taster inn en PIN-kode og sender i retur.

Alternativt sender systemet en PIN-kode som SMS til mobilen som brukeren leser av og taster inn i passordfeltet for aksess.

Autentiseringsmekanismene er de samme og det er likt brukergrensesnitt enten om brukeren skal logge seg opp mot nettbanken eller til bedriften.

– Dette gjør at brukeren slipper å operere med mange forskjellige PIN-koder, sier Kjell Kongelf.

– Vi har oppnådd gode resultater fra pilotundersøkelsen som vi nå ønsker å markedsføre til andre bedrifter, sier Kongelf.

Priser for tjenesten er ennå ikke fastsatt.

Betalingsformidling kan skje ved at man sitter ved et handelssted og sender kredittkortnummeret via SMS for identifisering.

Elektronisk signatur vil snart være tilgjengelig ved søknader til Statens Lånekasse eller levering av selvangivelsen.

Dermed slipper brukeren å møte opp og å sende papirer i posten.

– Jeg tror tilbud om elektronisk signatur vil ta av til neste år og være i allment bruk i 2010, spår Kongelf.

Arbeids- og administrasjonsminister Morten Andreas Meyer har framholdt at PKI skal være tilgjengelig for offentlig bruk innen 1. juli neste år.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.