– Legg til Windows på Android-mobilene

Microsoft vil angivelig hjelpe en gammel partner i nød.

– Legg til Windows på Android-mobilene
HTC One er blant smartmobilene som med Microsofts angivelige tilbud til HTC kan bli levert også med Windows Phone. Bilde: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Microsoft skal ha kommet med et oppsiktsvekkende forslag til HTC, den taiwanske mobilprodusenten som først ble kjent for sine Windows-baserte smartmobiler.

Ifølge Bloomberg forteller ikke navngitte kilder ved HTC at Terry Myerson, Microsofts sjef for operativsystemer, skal ha bedt HTC om å legge til Windows Phone som et sekundært operativsystem på smartmobiler som selges med Android som det primære systemet. HTC skal visstnok ha fått tilbud fra Myers om å gjøre dette helt gratis, eller i alle fall med reduserte lisenskostnader.

Samtalene skal ha funnet sted i september og skal kun ha vært innledende, uten at noen beslutning ble tatt.

HTC la fredag fram selskapets resultater for årets tredje kvartal. For første gang i selskapets historie går det med underskudd. Det dreier seg om et nettotap på omtrent 2,97 milliarder taiwanske dollar, mer enn 600 millioner norske kroner. Omsetningen var på 47,05 milliarder taiwanske dollar, omtrent 9,5 milliarder norske kroner.

Microsoft har så langt heller ikke lykkes med selskapets mål om å gjøre Windows Phone til noe mer enn en nisjeplattform. Oppkjøpet av Nokias mobilavdeling vil utvilsomt bety endringer, men det er uklart i hvilken retning. Det er lite som tyder på at oppkjøpet har gjort det mer aktuelt for andre mobilprodusenter å bruke Windows Phone, siden de nå vil være direkte konkurrenter med Microsoft selv.

Det gjelder også HTC, som ikke skal ha konkrete planer om å gi ut nye Windows Phone-mobiler. Men med gratis Windows Phone kan saken bli en annen, selv om lisensutgiften bare er en del av de totale kostnadene ved en slik ordning. For med to operativsystemer vil HTCs smartmobiler i større grad kunne skille seg ut fra mengden.